1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Güvenli Ödeme Sistemi İle İkinci El Araç Alımında Devrim Yaratacak Uygulama Hayata Geçiyor

Güvenli Ödeme Sistemi İle İkinci El Araç Alımında Devrim Yaratacak Uygulama Hayata Geçiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından yürütülen bir proje olan Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alım satımında güveni artırmayı amaçlamaktadır. Bu sistem yarın itibariyle alıcılar için de zorunlu hale gelecek ve nakit taşıma gibi riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. İkinci el araç piyasasında güvenilir bir ortamın oluşması beklenmektedir.

Sisteme göre, satıcı önce güvenli ödeme sürecini başlatacak, ardından alıcı notere gitmeden önce belirli bir referans numarasıyla parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satış işlemi onaylandıktan sonra, güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek. Bu şekilde her iki taraf da güvende olacaktır.

Meslek Standartları ve Eğitimleri Derneği (MASFED) Başkanı Erkoç, Güvenli Ödeme Sistemi’nin motorlu araç satıcıları için değil, bireyler arasında geçerli bir uygulama olduğunu belirtti. Erkoç, özellikle internet dolandırıcılığı ve kapora hırsızlığını önlemeyi amaçlayan bu sistemin, aracın satışını vermeyen ve satın alan kişinin bedeli ödemeyen durumları engellemek adına hayata geçirildiğini ifade etti.

Erkoç, söz konusu sistemin bireyler arasında herhangi bir sorun yaratmadığını vurgulayarak, motorlu araç satıcıları ile ilgili sorunlara dikkat çekti. Bireylerin krediye ulaşımında yaşanan zorluklara ve güvensizlik sorunlarına dikkat çeken Erkoç, Güvenli Ödeme Sistemi’nin bir çözüm olabileceğini belirtti.

Türkiye’de 70 bin motorlu araç satıcısı olduğunu belirten Erkoç, Güvenli Ödeme Sistemi’nin yetki belgesine sahip satıcılar için isteğe bağlı, bireyler için ise zorunlu olmasını talep etti. Sektör olarak, tüketicinin ve esnafın mağdur olmaması ve devletin vergi kaybı yaşamaması için bu tür önlemlerin önemli olduğunu vurguladı. Yılda yaklaşık 9 milyon aracın el değiştirdiği Türkiye’de, 5 milyon aracın kayıt dışı olarak alınıp satıldığını belirten Erkoç, devletin bu durumdan yılda en az 25 milyar lira zarar ettiğini ifade etti. Bu sistem sayesinde bu gibi kayıt dışı işlemlerin önüne geçilebileceği ve sektörde daha güvenli bir ortamın oluşturulabileceği düşünülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Güvenli Ödeme Sistemi İle İkinci El Araç Alımında Devrim Yaratacak Uygulama Hayata Geçiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin