1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. GYODER Başkanı Neşecan Çekici’den Çarpıcı Açıklamalar: GYO’ların Geleceği Risk Altında!

GYODER Başkanı Neşecan Çekici’den Çarpıcı Açıklamalar: GYO’ların Geleceği Risk Altında!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan torba yasa kapsamında Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) getirilmesi planlanan asgari yüzde 10 kurumlar vergisi ve yüzde 50 temettü şartının sektörü olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Bu düzenlemeyle GYO’ların yeni yatırımlar için ayırabilecekleri kaynak azalacak, bu da sektördeki ekosistemi çalışamaz hale getirebilecektir. Çekici, kurumlar vergisi istisnasının devam etmesi ve yüzde 20 temettü şartının getirilmesi önerisinde bulundu. Mevcut durumda 46 olan GYO sayısının yıl sonunda 60’a yaklaşması ve üç yıl içinde 100’e ulaşması hedefleniyor ancak bu yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda yeni GYO’ların sisteme dahil olması zorlaşabilir hatta bazı mevcut GYO’lar bu statüden çıkabilir.

Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının tabi olacağı vergi ve istisnalara ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandı. Çekici, yapılan düzenlemelerin sektörün yüzde 50 temettü dağıtmasını ve yüzde 10 asgari kurumlar vergisi ödemesini öngördüğünü belirtti. Ancak dünyada GYO’lara doğrudan vergi uygulanmadığını vurgulayarak Türkiye’deki uygulamanın özel bir durum olmadığını söyledi. Mevcut durumda GYO’lar kurumlar vergisinden istisna tutuluyor ancak kanun teklifi ile yüzde 50 temettü şartı getiriliyor.

Çekici, sektörün büyümesini olumsuz etkileyeceğini düşündüğü düzenlemeler için önerilerde bulundu. Yüzde 20 temettü dağıtımı yapılmasını öneren Çekici, yüzde 10 kurumlar vergisi ve zorunlu temettü dağıtımının yeni yatırım yapmayı zorlaştıracağını belirtti. GYO’lar 2023 yılında 32 milyar lira kazanç istisnasından yararlanırken vergi etkisinin 10 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu düzenleme olmasaydı, sektörden 2023 yılında toplamda 20 milyar lira civarında kurumlar vergisi alınacaktı.

GYO’ların düşük borçluluk yapısını vurgulayan Çekici, borçluluk oranının diğer halka açık şirketlere göre daha düşük olduğunu belirtti. GYO’ların ekonomide çarpan etkisi yarattığını söyleyen Çekici, yeni yatırımlara kaynak aktararak sektörü geliştirdiğini ifade etti. Ancak bu yasa değişikliğiyle sektördeki ekosistemin bozulabileceğini ve sektördeki büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
GYODER Başkanı Neşecan Çekici’den Çarpıcı Açıklamalar: GYO’ların Geleceği Risk Altında!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin