1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Hakan Fidan, Britanya’ya gidiyor: İş birliği ve ilişkilerde neler bekleniyor?

Hakan Fidan, Britanya’ya gidiyor: İş birliği ve ilişkilerde neler bekleniyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 30 Ekim’de Britanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Bu ziyaret, Bakan Fidan’ın Britanya’ya ikili düzeyde yaptığı ilk resmi ziyaret olacak.

Londra ziyaretinde Bakan Fidan’ın Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ile görüşmesi bekleniyor. Fidan’ın ayrıca Londra’da temasları olacak.

Bakan Lammy, 4 Mart 2024 tarihinde Gölge Dışişleri Bakanı olarak Türkiye’yi ziyaret etmişti. Britanya’dan Türkiye’ye Dışişleri Bakanı düzeyindeki son ziyaret ise 26 Ocak 2024 tarihinde dönemin Dışişleri Bakanı David Cameron tarafından yapılmıştı.

Gündemde, Bakan Fidan’ın İngiliz mevkidaşıyla görüşerek ikili iş birliğini vurgulaması ve savunma sanayisi alanında atılabilecek adımları ele alması öngörülüyor. Ayrıca Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesine yönelik müzakereleri başlatmaya hazır olduğu vurgulanacak. Enerji ve ulaştırma alanlarına ek olarak yeni iş birliği başlıklarının ele alınması bekleniyor. Gazze’deki insani kriz, İsrail’in BM’yi hedef alması ve bölgede kalıcı ateşkes konuları da ele alınacak.

Türkiye ile Britanya arasındaki stratejik ortaklık ilişkisi, 2007 yılında tesis edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Britanya Başbakanı Keir Starmer ile NATO Liderler Zirvesi sırasında bir araya geldi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 19,5 milyar dolar olarak kaydedildiği ve bu hacmin 30 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiği belirtildi. Britanya’nın Türkiye’nin en fazla ziyaretçi çektiği üçüncü ülke olduğu da vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakan Fidan, Britanya’ya gidiyor: İş birliği ve ilişkilerde neler bekleniyor?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin