1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Hakan Fidan’dan Çin Ziyaretinde Öne Çıkanlar

Hakan Fidan’dan Çin Ziyaretinde Öne Çıkanlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, ziyaret amacıyla Çin’in başkenti Pekin’e gittiği ve dün Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Devlet Başkanı Yardımcısı Han Zheng ile ÇKP Merkez Komitesi Politbüro Üyesi, Dışişleri Merkez Komisyonu Direktörü ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldiği belirtildi.

Fidan’ın temaslarında ön plana çıkan konular arasında ekonomik meseleler, küresel konular ve Uygur Türkleri için verilen önem bulunmaktadır. Türkiye somut öneriler sunarak Çin’in ticaret açığını kapatmasını talep etti. Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada ise üçüncü büyük ticaret ortağı olduğu hatırlatılarak, ticaret açığının azaltılmasının hedeflendiği ifade edildi. Türkiye, Çin’den tarım ve gıda ürünlerinin ithalatını artırmasını beklemektedir. Ayrıca nükleer ve enerji alanlarında daha fazla işbirliği beklenmektedir.

Fidan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de Yanghang Camii ve Uluslararası Büyük Pazar’ı ziyaret etti. Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının büyüklüğünün 5.1 milyar dolar olduğu, uluslararası yatırımlarının ise 1.3 milyar dolar büyüklüğünde olduğu belirtildi. Türkiye, Çinli şirketlerin doğrudan yatırımlarını teşvik etmek istemektedir. Ayrıca Orta Koridor ve Kuşak ve Yol girişimleri hakkında da görüşmeler yapılmıştır.

Duyumlara göre, Fidan’ın verdiği mesajlardan biri de “Uyumlaştırma konusunda daha fazla çaba harcamalıyız” olmuştur. Çin, turizm açısından da Türkiye için önemli bir pazar niteliğindedir. Ankara, Çin’den daha fazla turistin Türkiye’ye gelmesini teşvik etmeyi hedeflemektedir.

Fidan’ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki temaslarının son derece önemli olduğu belirtilmektedir. Bu ziyaret, 2012’de dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgeyi ziyaretinden bu yana gerçekleşen en üst düzey ziyaret olma özelliğini taşımaktadır.

Sincan’daki temaslar sırasında Çin Komünist Partisi’nin Bölge Sekreteri Ma Xingrui ve Vali Erkin Tuniyaz ile görüşen Fidan, Urumçi ve Kaşgar’daki temasların Sincan’daki durumu doğrudan gözlemlemek ve Çin’e aktarmak açısından önemli olduğunu belirtildi. Ankara, Uygur Türklerinin Türkiye için önemli olduğunu vurgulamıştır.

Fidan’ın yaptığı görüşmelerde, Uygur Türklerinin kültürel haklarının korunması ve değerlerinin yaşatılması noktasında Türk ve İslam dünyasının hassasiyetlerinin önemli olduğu belirtilmiştir. Uygur Türklerinin Çin’in Türk ve İslam dünyasına uzanan köprüsü olduğuna inanılmaktadır. Ankara, Uygur Türklerinin ve Çin’de yaşayan diğer halkların refahı ve huzuru için de hassasiyet gösterilmesini talep etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakan Fidan’dan Çin Ziyaretinde Öne Çıkanlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin