1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Hamas Heyeti Kahire’ye Ateşkes ve Esir Takası İçin Gidiyor!

Hamas Heyeti Kahire’ye Ateşkes ve Esir Takası İçin Gidiyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamas Hareketi, Gazze Şeridi’nde devam eden ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakerelerde ilerlemeleri ele almak için Kahire’ye gidecek bir heyet oluşturdu. İsrail’in Gazze’deki sivil katliamlarına rağmen ateşkes için çaba harcadığı biliniyor. Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi İzzet Er-Rişk, Hamas heyetinin Mısır ve Katarlı arabulucuların talebi üzerine Kahire’ye gitmeye karar verdiklerini duyurdu. Heyetin başkanlığını Halil el-Hayye yapacak ve Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın sunduğu öneriye ve BM Güvenlik Konseyi kararına bağlı kalacak.

İzzet Er-Rişk, Hamas heyetinin anlaşmaya uyum sağlamaya hazır olduğunu ve bu konuda İsrail yönetimine baskı yapılması gerektiğini belirtti. Heyetin Kahire’ye gitmeden önce İsrail güvenlik heyeti ve ABD heyetinin de aynı amaca yönelik olarak Kahire’ye gittiği biliniyor. Ateşkes müzakerelerinin bu akşam veya yarın başlaması bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 27 Mayıs’ta İsrail ve Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkeş için bir öneri sunmuştu. Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden’ın önerisinin İsrail’in önceden hazırladığı tekliften farklı olduğunu belirterek yeni şartlar eklenmesini talep etti. Netanyahu, Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru’nun yanı sıra Refah Sınır Kapısı’ndaki İsrail işgalinin devam etmesini istedi. Ayrıca Hamas üyelerinin Gazze’nin diğer bölgelerinden kuzeye geçmesini engellemeyi de şart koştu.

Daha önce, Katar’ın başkenti Doha’da İsrail ve Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkeş için müzakereler yapılmıştı. Ancak Hamas, ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelerde Netanyahu’nun yeni şartlar ileri sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini iddia etmişti. Hamas heyetinin Kahire’ye gitmesiyle birlikte yeni gelişmeler yaşanması ve anlaşmanın nihayet sağlanması umuluyor.

Sonuç olarak, Hamas Hareketi’nin Kahire’ye gidecek bir heyet oluşturarak ateşkes ve esir takasına ilişkin müzakerelerde ilerlemeler kaydetmeyi planladığı, İsrail’in ise yeni şartlar eklenmesini talep ettiği ve bu durumun anlaşmanın önünde bir engel oluşturabileceği görülüyor. Ateşkes müzakerelerinin başlayacak olması, bölgede yaşanan çatışmalara son verme umudunu arttırmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hamas Heyeti Kahire’ye Ateşkes ve Esir Takası İçin Gidiyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin