Burdur İl Valiliği tarafından alınan tedbirler doğrultusunda kapatılan bir hastanenin diyaliz merkezinde yaşananlarla ilgili adli ve idari soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Olaydan bir gün önce, diyaliz bölümündeki cihazlara özel bir şirket tarafından bakım yapıldığı öğrenildi.
Diyaliz hizmeti veren merkezlerin sayısı belirli kriterlere göre belirlenmektedir. 2019 yılından bu yana, cihaz sayısına bölünerek hasta sayısının belirlendiği 81 ilde 172 hizmet bölgesi bulunmaktadır. Yeni merkezlere izin verilmemesi için hasta-cihaz oranının beşi geçmemesi koşulu aranmaktadır. Son iki yılda yeni merkezlere ihtiyaç duyulmamıştır. Sağlık Bakanlığı, Kasım 2022’de yayımladığı ev hemodiyalizi genelgesiyle evde bakımın teşvik edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede, diyaliz hizmetinin kısa periyotlarla ve daha sık şekilde evde verilmesi mümkün olmaktadır. Diyaliz Veri Sistemi’ne göre, yurt genelinde 938 diyaliz merkezinde 67,129 hasta izlenmektedir. Ayrıca, ev hemodiyalizi uygulamasıyla 31 ilde 90 merkezde bin 352 hastaya hizmet verilmektedir.
Konuyla ilgili uzmanlar, Milliyet gazetesine yaptıkları açıklamalarda olayın kimyasal veya mikrobik bulaş kaynaklı olabileceğini belirtti. Türkiye Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, dostlarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda, mikrobik bir olayın yaşandığını ve hastaların steril su sistemine karışmış bir mikrop veya kimyasal maddenin etkili olabileceğini söyledi. Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği Başkanı Bünyamin Altundal ise hastanenin soğutma sistemindeki antifriz maddesinin suya karışarak diyaliz hastalarını etkileyebileceğini aktardı.
Nefroloji uzmanları da su sistemindeki sorunların şikayetlere sebep olabileceğini belirtti. Su sisteminde kimyasal veya mikrobik bulaş olduğunda veya sistemin arızalandığında şikayetlerin artabileceği ifade edildi. Ayrıca, diyaliz sırasında hastalara yemek verilmesinin de soruna neden olabileceği belirtildi.