Yusuf Dinç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündeme getirdiği kamuda tasarruf tedbirleri hakkında bir yazı kaleme aldı. Dinç’e göre, iktisatta kamunun tasarruf etmesi, hükümet yatırımlarının durdurulması anlamına gelmektedir ve devletin şişmanlık sorunu yaşadığına dikkat çekti.
Dinç, Türkiye’nin dünyanın en az borçlu ekonomilerinden biri olduğunu belirterek, bu durumun 2000’li yılların başındaki durumun tam tersi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, borcunun gayrisafi yurtiçi hasılasına oranının yüzde 100’ün altında olmasının önemli bir başarı olduğunu savundu.
Türkiye’nin yanlış bir şeyler yaptığını dile getiren Dinç, kamuda verim sorunu bulunduğunu ve tasarruf önlemlerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Dinç’e göre, makam otolarının sayısının azaltılması, temsil ikramların bütçesinin kısılması gibi tedbirlerin, asıl sorunu çözmeye yetmediği ve piyasadaki lakaytlığın giderilemediği önemli bir sorun teşkil etmektedir. Dinç, kamunun vatandaşı kayırmasının ve piyasayı aşamasının yanlış olduğunu vurgulayarak, bu durumun milletin gözünde halkı olumsuz etkilediğini savundu.