Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyet gösteren firmaları denetlemeye devam ediyor. Bir ay süren denetimlerde 29 ilde bulunan 17 bin 258 mükellef incelendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen denetimlerde mobilya sektörü özellikle hedef alındı. İstanbul’da MODOKO ve MASKO gibi bölgeler başta olmak üzere üretimin yoğun olduğu 29 kentte denetimler gerçekleştirildi. Mobilya üretim zincirinde yer alan tüm sektörler incelendi.
Denetimler sırasında kayıt dışı faaliyetler, POS cihazı kullanımı, IBAN ile yapılan tahsilatların belgelendirilmemesi gibi konular kontrol edildi. Bir ay içerisinde yapılan denetimlerde 17 bin 258 mükellef incelenirken 53 milyon lira suistimal cezası kesildi. Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edilirken 61 mükellefte KDV oranı konusunda uyumsuzluk bulundu.
Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN’ı kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazını kullandığı belirlendi. Denetimler sonucunda 463 iş yerinin mükellefiyet kaydının olmadığı ve 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi. Gelir İdaresi, denetimlerde elde edilen verileri vergi incelemeleri için kullanmaya başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin devam edeceğini belirterek kayıt dışı faaliyetlerle mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Şimşek, vergide adalet ve etkinlik hedefiyle hareket ettiklerini ve kayıt dışı faaliyetlerle mücadelede daha etkin yöntemler uygulayacaklarını ifade etti. Bakan Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman destekçisi olduklarını ve vergi adaletinin sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Maliye ekiplerinin sahada olmaya devam edeceğini belirten Şimşek, kayıt dışı faaliyetlerin her sektörde denetleneceğini ve vergi kaçakçılarının cezalandırılacağını dile getirdi. Şimşek, maliye tarafından yapılan denetimlerin artarak süreceğini ve kayıt dışı faaliyet gösteren herkesin yakalanacağını sözlerine ekledi.