1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanlığından Kuyum İşletmelerine Altın İthalatı Müjdesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığından Kuyum İşletmelerine Altın İthalatı Müjdesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurularak, 7 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla altın ithalatı için kota uygulanmaya başlandığı belirtildi. Bu kapsamda, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş.’ye, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiği duyuruldu.

Kota uygulaması doğrultusunda, piyasada işlenmemiş altın arzında yaşanan daralma nedeniyle Bakanlığa iletilen sorunların azaltılması amacıyla nisan ayından itibaren belirtilen bankalara ithalat kotası tahsis edildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri, ilgili ayın ilk 3 iş günü içinde belirtilen bankalara başvuruda bulunarak satın alabilecekleri miktarı talep edebilecekler. Banka tarafından miktar bildirildikten sonra kuyum işletmeleri 3 iş günü içerisinde ödeme yapacak ve işlenmemiş altın ithalatı gerçekleştirerek hak sahiplerine teslim edilecektir. Ayrıca, bir kuyum işletmesinin aynı ay içinde birden fazla bankaya talepte bulunmaması gerektiği ve aksi halde tüm taleplerinin iptal edileceği açıklandı.

Bu adım, işlenmemiş altın ithalatındaki artış hızını azaltmayı ve dış ticaret dengesi ile ödemeler dengesinin olumsuz etkilenmesini önlemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve piyasada arz sorunlarının minimize edilmesi hedeflenmektedir.

Bakanlık, kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve işlenmemiş altın arzında yaşanan daralmayı gidermek için belirli önlemler almıştır. Bu önlemler çerçevesinde, belirli bankalara ithalat kotası tahsis edilmiş ve kuyum işletmelerine başvuru ve satın alma süreçleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Bu adımların, altın ithalatı ve dış ticaret dengesi üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirerek sektördeki dengeyi korumayı amaçladığı vurgulanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanlığından Kuyum İşletmelerine Altın İthalatı Müjdesi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin