1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine’nin Faiz Ödemeleri Rekor Kırdı!

Hazine’nin Faiz Ödemeleri Rekor Kırdı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, önceki gün Temmuz ayı ‘nakit gerçekleşmeleri’ verilerini yayımladı. 2023 yılı Temmuz ayında 19,2 milyar TL fazla veren Hazine nakit dengesi, 2024 yılı Temmuz ayında 136,5 milyar TL açık verdi. Geçen senenin Ocak-Temmuz döneminde 434,4 milyar TL olan nakit açığı, bu sene aynı dönemde yüzde 162,4 oranında artışla 1 trilyon 140 milyar TL’ye yükseldi. Vergi artışlarına rağmen Hazine’nin nakit açığının artmasında, faiz ödemelerindeki artış da etkili oldu.

Geçen sene Temmuz ayında 34,3 milyar TL olan faiz ödemeleri, bu sene Temmuz ayında yüzde 159,2 oranında artışla 88,9 milyar TL’ye yükseldi. Geçen sene Ocak-Temmuz döneminde 267,3 milyar TL olan Hazine’nin faiz ödemeleri, bu sene aynı dönemde yüzde 131,4 oranında artışla 618,5 milyar TL oldu. Geçen sene Temmuz ayında 53,2 milyar TL fazla veren faiz dışı denge, bu sene Temmuz ayında 47,6 milyar TL açık verdi. Geçen sene Ocak-Temmuz döneminde 171,2 milyar TL olan faiz dışı açık, bu sene aynı dönemde yüzde 205,4 oranında artışla 522,9 milyar TL oldu.

Geçen sene Ocak-Temmuz döneminde 2 trilyon 429 milyar TL olan Hazine’nin gelirleri, bu sene aynı dönemde yüzde 93,4 oranında artışla 4 trilyon 697 milyar TL’ye yükseldi. Geçen sene Ocak-Temmuz döneminde 395,9 milyar TL olan Hazine’nin net borçlanması, bu sene aynı dönemde yüzde 100 oranında artışla 791,7 milyar TL’ye yükseldi. Geçen sene Ocak-Temmuz döneminde yüzde 11 olan faiz ödemelerinin Hazine gelirlerine oranı, bu sene aynı dönemde yüzde 13,2’ye yükseldi.

Bu verilerden de görüldüğü gibi Hazine’nin nakit dengesinde kayda değer bir değişiklik yaşanmış durumda. Faiz ödemelerindeki artış, Hazine’nin nakit açığının genel olarak yükselmesine neden olmuş gibi görünüyor. Geçen yıl elde edilen fazlanın bu yıl açığa dönüşmüş olması, ekonomik açıdan dikkat çekici bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Hazine’nin faiz ödemelerindeki büyük artış, genel olarak borçlanma ihtiyacının arttığını gösteriyor. Bu durum, ilerleyen dönemlerde Hazine’nin mali dengesini olumsuz etkileyebilir. Gelecek aylarda yapılacak ekonomik hamleler, Hazine’nin nakit dengesini olumlu yönde etkileyebilir ve faiz ödemelerindeki yükü azaltabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine’nin Faiz Ödemeleri Rekor Kırdı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin