1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazırgiyim Sektörü Çalkalanıyor: İhracatta Beklenen Düşüşler ve İstihdam Kayıpları!

Hazırgiyim Sektörü Çalkalanıyor: İhracatta Beklenen Düşüşler ve İstihdam Kayıpları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, sektördeki son durumu açıkladı. Hazırgiyim sektörü ihracatının bu yıl yüzde 6-7 düşüşle tamamlanacağını belirtti. Kaya, 2025 yılında da sektörde yüzde 5’lik bir gerileme öngördüklerini söyledi. Bu durumun istihdamı olumsuz etkileyeceğini ve şirket kapanmalarına neden olabileceğini vurguladı.

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Kaya, son çeyrekten itibaren ihracatın gerilediğini ve istihdam ile üretimin de daraldığını ifade etti. Kaya, bu yılın ilk dokuz ayında ihracatın yüzde 8 civarında düştüğünü ancak son çeyrekte bir iyileşme beklediklerini belirtti. Ancak sektörün 2025 yılında yüzde 5 daha küçülebileceğini öngördüklerini söyledi.

Kaya, sektörde yaşanan daralma trendiyle birlikte yeni şirket kapanmaları ve istihdam kayıplarının risk oluşturduğunu ifade etti. Son yıllarda sektörde 210 bin istihdam kaybı yaşandığını belirten Kaya, gelecek yıl bu trendin devam edebileceğini dile getirdi.

Sektörün yaşadığı ihracat kayıplarının nedenlerini değerlendiren Kaya, ekonomi politikalarının sektördeki üretim maliyetlerini artırdığını söyledi. TL’nin değerlenmesi, kur baskısı ve iç pazarın sıkılaşma politikaları sebebiyle sektörün rekabet gücünün azaldığını ifade etti. Kaya, Avrupa pazarının Türk hazırgiyim üreticileri için önemini vurguladı.

Ekonomi yönetiminden maliyetlerin düşürülmesine ve finansal destek programlarına ihtiyaç olduğunu belirten Kaya, kurun enflasyon derecesinde artması gerektiğini ve asgari ücretin enflasyon hedefiyle belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bu adımların sektörün rekabet gücünü artıracağını ve sektörün uzun vadede ayakta kalmasını sağlayacağını söyledi.

Toplantıda, Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerin sektörü nasıl etkileyeceği de konuşuldu. Uçak seferlerinin durması ve lojistik sıkıntıların bavul ticareti ve ihracata olumsuz yansıyabileceği belirtildi. Kaya, sektörün karşılaştığı zorluklara rağmen, sektörün gelecekte daha güçlü bir şekilde rekabet edebilmesi için çözüm önerileri sunduklarını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazırgiyim Sektörü Çalkalanıyor: İhracatta Beklenen Düşüşler ve İstihdam Kayıpları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin