Hıdırellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan kökeni çok eski olan mevsimlik bir bayramdır. Hızır ve İlyas peygamberlerin ölümsüz olduklarına ve insanlara yardım ettiklerine inanılır. Hıdırellez, her yıl Hızır ve İlyas’ın buluştukları gün olarak kutlanır.
Hıdırellez, 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanında bitecektir.
Hıdırellez duası şu şekildedir: “Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.”
Hıdrellez gecesi, Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kapları, ambarlar ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Dilekler kırmızı kurdeleye bağlanıp gül ağacına asılır. Bazı insanlar ateş yakıp dilek dilerler ve ateşin üstünden atlarlar.
Hıdrellez kutlamaları genellikle yeşillik alanlarda, su kenarlarında ya da bir türbenin yanında yapılır. Baharın taze bitkileri ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yenir. Baharın ilk kuzusunun yenmesiyle sağlık ve şifa bulunduğuna inanılır. Hıdrellez gecesinde Hızır’ın uğradığı yerlere feyiz ve bereket gelmesi için çeşitli uygulamalar yapılır.
Hıdırellezde baht açma törenleri de yaygın uygulamalardandır. İstanbul’da “baht açma”, Denizli’de “bahtiyar”, Yörük ve Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir’de “dağara yüzük atma”, Edirne’de “niyet çıkarma”, Erzurum’da “mani çekme” adı verilen törenler yapılır.