1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Hıdırellez Kutlamaları ve Gelenekleriyle Büyüleyici Bir Gece!

Hıdırellez Kutlamaları ve Gelenekleriyle Büyüleyici Bir Gece!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hıdırellez, kışın bitip yaz mevsiminin başlangıcını temsil eden bir bayramdır. Bu akşam Hıdırellez kutlanacak ve insanlar dilek dileyecekler. Hıdırellez, 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi ezanında sona erecek.

Hıdırellez’de dua etmek için önerilen bir dua şu şekildedir: “Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah Muhammeden Resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensinr deryada erdim murada amin.”

Hıdırellez gecesinde, Hızır’ın feyiz ve bereket getireceği düşünülerek çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kapları, ambarlar ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe ya da araba isteyenler, dileklerine ulaşması için Hızır’a dua ederler. Bazıları kırmızı kostüme bağladıkları gül ağacına dileklerini asarlar. Ayrıca bazı kimseler ateşe yakıp dilek dilerler ve ardından ateşin üstünden atlarlar. Hıdrellezde baht açılış törenleri de yaygın bir geleneğimizdir.

Hıdırellez kutlamaları genellikle açık alanlarda, ağaçlık yerlerde, su kenarlarında ya da bir türbe yakınında yapılır. Baharın taze bitkileri ve kuzu eti tüketme geleneği vardır. Baharın ilk kuzusunun yenilmesiyle sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Ayrıca kırlardan toplanan çiçek ya da otların kaynatılarak içilmesi ya da banyo yapılmasıyla gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdırellez, birçok farklı uygulama ile kutlanan ve dileklerin tutulduğuna inanılan önemli bir geleneksel bayramdır. Bugünün kutlanması, duaların edilmesi ve uygulamaların yapılmasıyla, insanların bereket ve şifa bulacaklarına inanılan bir zaman dilimidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hıdırellez Kutlamaları ve Gelenekleriyle Büyüleyici Bir Gece!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin