273 Hizbullah hükümlüsü, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) üzerindeki değişiklikler ve yargılamanın yenilenmesi sonucunda serbest kaldı. Hizbullah’ın askeri kanadıyla ilgili ana davanın başkanı olan Mehmet Taştan, Gaffar Okkan suikastı kararını veren mahkemenin başkanı olarak, konu hakkında SÖZCÜ ile yaptığı röportajda önemli değerlendirmelerde bulundu. Taştan, “Şimdi 25 yıllık bir ceza süresini dolduran hükümlülere umut hakkı önerilmektedir. Ancak, Hizbullah’tan cezaevinde tutuklu kalmış kimse yok denecek kadar az. Neredeyse tamamı, yargılamanın yenilenmesiyle özgürlüklerine kavuştu. Eğer Mehmet Metiner’in kastı bir af ise bu da Meclisin yetki ve takdirindedir. Bu tür durumlar, infaz düzenlemeleri ya da yasa ve kanun maddeleri ile çözülecek işler değildir” ifadelerini kullandı.
Eski AK Parti milletvekili Mehmet Metiner’in katıldığı bir televizyon programında Hizbullah terör örgütüne yönelik örtülü bir af imasında bulunması büyük tepki topladı. Gaffar Okkan suikastının failleri olan Bedran Salamboğa, Abdulkadir Aktaş, İbrahim Gürceğiz ve Mustafa Bozkurt ile birlikte toplamda 73 kişinin ölümüne yol açan Hizbullah askeri kanat çatı davasının kararı, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Taştan tarafından verildi.
Mehmet Metiner’in, Abdullah Öcalan’a tanınacak olan umut hakkının Hizbullahçılara da tanınması gerektiğiyle ilgili yaptığı açıklamalara dikkat çeken Yargıç Taştan, genel af tartışmalarının yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olduğunu belirtti. Taştan; “Eğer bir genel af tartışılacaksa bunun yetkisi zaten Meclis’e aittir. Ama belirli kişileri kapsayan infaz düzenlemeleri ya da kanun değişiklikleri bu tür meselelerde yeterli olmayacaktır. Şu anda cezaevinde Hizbullah’tan kalan hükümlü sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdır” dedi.
“GAFFAR OKKAN SUİKASTI KARARINI BİZİM HEYET VERDİ”
Yargılamanın yenilenmesiyle hemen hemen tüm Hizbullah hükümlülerinin serbest kaldığını belirten Mahkeme Başkanı Mehmet Taştan, “Bunların bir kısmı, CMK’da yapılan değişiklikler nedeniyle uzun yargılamalardan tahliye olup kayıplara karıştılar. Üstelik bu kişilerin tamamı, örgütün yönetim kademesinde yer alan figürlerdi. Bunun sonucunda, bu kişilerle ilgili yakalama kararları infaz edilemedi çünkü hepsi kaçtı. Ayrıca, yeniden yargılama süreci altında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları, Yargıtay tarafından onandı ve kesin hükme bağlandı. Ancak bu süreçte, Gaffar Okkan suikastında yer alan 4 fail ile Diyarbakır-Batman askeri kanat yapılanmasında bulunan 34 tetikçi serbest bırakıldı. Şu anda bu kişilerin birçoğu hakkında yakalama kararı bile bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
“SONUÇ CEZA DEĞİŞMEYECEKSE İNFAZ DURDURULAMAZ”
Yargıç Mehmet Taştan, yeniden yargılama prosedürlerinin CMK 311. Maddesi’nde açıkça belirlendiğine dikkat çekerek, “Re-judging (yeni yargılama) şartları burada oldukça net. Önem taşıyan husus, İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği hem ihlal kararlarıdır. Eğer mevcut durum cezanın değişmesini sağlamıyorsa, yeniden yargılamaya karar verilse bile infaz durdurulamaz” diyerek yeniden yargılama durumunu hukuksal bir çerçeveye koydu. Taştan’a göre