1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. HSBC Türkiye’nin Ekonomik Görünümü Işık Tutuyor: İşte Detaylar!

HSBC Türkiye’nin Ekonomik Görünümü Işık Tutuyor: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HSBC Türkiye’nin ekonomik görünümüne yönelik yapılan analize göre, ülke ekonomisindeki genel durum incelendi. Ekonomistler, döviz kuru, enflasyon ve büyüme konularında tahminlerini güncelledi. Türkiye’de alınan ortodoks politikaların etkisiyle cari açık daralırken enflasyon da düşme eğilimine girdi. Politika faizinin eylülde artması bekleniyor.

Ancak, piyasalardaki yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlandırma davranışlarındaki bozulma, önemli riskler olarak belirlendi. Raporda vurgulanan noktalardan bazıları şu şekilde; 2024 için büyüme tahmini yüzde 3,8’e yükseltildi ve 2025 için yüzde 3,6 olarak sabit kaldı. Enflasyon mayıs ayında zirve yaparken, çekirdek enflasyon da yüksek seviyede seyretti. Güncellenen verilere göre, enflasyon tahminleri revize edilerek 2024 için yüzde 46,1 ve 2025 için yüzde 27,7 olarak belirlendi.

Temel senaryoya göre, politika faiz oranlarında yıl içerisinde değişiklik olmayacağı öngörülüyor. Ancak eylülde faizlerin artması beklenirken, dördüncü çeyrekte erken bir faiz indiriminin olabileceği belirtildi. Yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlandırma davranışlarındaki bozulma, büyük risk unsurları olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, altın ithalatındaki sınırlamalar nedeniyle cari açık tahminleri de revize edildi.

2024 yılı için bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 5,2 olması bekleniyor. Bu durum, geçen yıla benzer bir açık ortaya çıkarabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem daha aday olamaması, yeni bir anayasa değişikliği gerekliliğini gündeme getirebilir ve bu da kısa vadeli siyasi belirsizliklerin artmasına neden olabilir. Raporda ayrıca döviz kuru ve faiz oranlarına ilişkin çeyreklik veriler de sunuldu. HSBC’nin yıl sonu dolar tahmini 36.00 olarak belirlendi.

Sonuç olarak, HSBC Türkiye’nin ekonomik analizi, ülke ekonomisinin mevcut durumunu detaylı bir şekilde ele almaktadır. Güncellenen verilere göre, büyüme ve enflasyon tahminleri revize edilirken, politika faizleri ile ilgili beklentiler de belirginleşmiştir. Ancak, yüksek enflasyon ve politika belirsizlikleri gibi riskler, ekonominin geleceği için önemli tehditler oluşturmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
HSBC Türkiye’nin Ekonomik Görünümü Işık Tutuyor: İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin