1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İBB İPTAL İSTEMİNE MAHKEMEDEN RED: KURUM’UN PLANLARI HUKUKA UYGUN!

İBB İPTAL İSTEMİNE MAHKEMEDEN RED: KURUM’UN PLANLARI HUKUKA UYGUN!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Valiliği tarafından açılan davalar sonucunda 2022 yılında yapılan plan değişikliklerine karşı hukuka aykırı olduğu iddia edildi. Davalar, İBB Meclisi’nde Şişli’nin Eskişehir, Yayla ve Paşa mahallelerindeki 3 hazine arazisi için yapılan plan değişikliklerini hedef aldı. Bu davalarda davacı olarak İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Avrupa Yakası Milli Emlak Dairesi Başkanlığı yer aldı.

Plan değişikliklerine karşı dava açıldığı dönemde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum’un ismi de sıkça geçti. Kurum, 2018-2023 yılları arasında bakanlık yaptıktan sonra milletvekili seçildi. 2024 yerel seçimlerinde ise Cumhur İttifakı’nın İBB Başkan adayı oldu ancak seçimi kaybetti. Ancak son olarak bakanlık görevine geri döndü.

Plan değişikliklerine karşı açılan davalardan biri Şişli Eskişehir Mahallesi’ndeki hazine arazisinde yapılan değişikliklere karşıydı. İstanbul 8.İdare Mahkemesi bu dava ile ilgili karar verirken, plan değişikliğinin kentin nefes alabilirliğini artıracağını ve acil toplanma alanı olarak kullanılabileceğini belirtti. Yoğun yapılaşma olduğu bölgede bu arazinin yeşil alan olarak korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

İstanbul Valiliği’nin iptal istemiyle açtığı dava 15 Mayıs 2024 tarihinde reddedildi. Aynı gerekçelerle Yayla ve Paşa mahallelerindeki hazine arazilerine karşı açılan davalarda da İstanbul 8.İdare Mahkemesi benzer bir karara vardı. Mahkeme, bu alanların belediye hizmet alanı ya da park ve yeşil alan olarak korunmasının şehircilik ilkelerine uygun olduğunu belirtti.

Murat Kurum’un bakanlık yaptığı dönemde yapılan plan değişiklikleriyle ilgili olarak açılan davaların reddedilmesiyle birlikte tartışmalar da son bulmuş oldu. Plan değişikliklerinin şehircilik ilkelerine uygun olduğu kararına varan mahkeme, bölgenin çevresel ve kent estetiğine katkı sunacağını belirtti. Bu kararla birlikte İstanbul’un planlama sürecindeki karmaşaya bir nokta konmuş oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İBB İPTAL İSTEMİNE MAHKEMEDEN RED: KURUM’UN PLANLARI HUKUKA UYGUN!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin