Son dakika gelişmesinde, Medya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik devam eden yolsuzluk soruşturması çerçevesinde Ekrem İmamoğlu ve birçok kişiyle birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geçtiğimiz haftalarda Murat Ongun’un avukatlar aracılığıyla bir iletişim ağı kurarak, itirafçı olmak isteyenleri baskı altına alma çabalarında bulunduğu ve bu nedenle bir nakil kararı alındığı iddiaları gündeme gelmişti.
Kazım Yiğit Akalın ve Serkan Günel
Soruşturmanın ilerlemesi ile birlikte, Murat Ongun’un avukatları Kazım Yiğit Akalın ve Serkan Günel de, “Yargıyı etkilemeye teşebbüs” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamaları ile gözaltına alındı. Akalın ve Günel’in ifadelerinin alınması için İstanbul Adliyesi’ne getirilmeleri bekleniyor.
CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan yolsuzluk ve terör soruşturması, Ekrem İmamoğlu ve ekibinin karıştığı çeşitli skandalları ortaya çıkardı. Rüşvet ve yolsuzluk ağını gizlemek amacıyla, devlet güçlerinin izni olmadan yapılan sokak eylemlerinin tetikleyicisi olarak algı operasyonlarına başvurulduğu iddiaları da kamuoyuna yansıdı.
MURAT ONGUN’UN SKANDALLARI
İBB iştiraki olan Kültür A.Ş.’de 2012 yılında avukat olarak çalışmaya başlayan Selman Narman, 2023 Şubat ayına kadar bu görevini sürdürdü. Narman, yolsuzluk soruşturması kapsamında açık tanıklık yaparak önemli bilgiler paylaştı. İfadesine, “2019 belediye seçimlerinden Şubat 2023’e kadar gözlemlediğim usulsüz ihale ve işlemler hakkında bilgi vermek istiyorum” diyerek başladı. O dönemde İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yapan Serdal Taşkın’ın yanında çalışırken, ihalelerin asıl organize edicisinde Murat Ongun olduğunu ifade etti.
Narman, ihale süreçlerini detaylı bir şekilde açıklayarak, “İhalelerin organize edilmesi aşamasında Murat Ongun’un belirleyici bir konumda olduğunu vurgulayarak, ihalelerin kime verildiğine karar verdiğini belirtti. Ardından İBB Kültür A.Ş. Müdürü Serdal Taşkın ve İBB Emlak Yönetim Dairesi Başkanı Kaan Sürmegöz, bu ihaleleri organize ederken, genel müdür yardımcısı Doğan Hamit Doğruer de yan teklif verecek firmaları belirlemekle görevlendiriliyordu. Doğan Hamit Doğruer, bu firmalarla irtibat kurarak tekliflerin bedelleri konusunda bilgi alışverişi sağlıyordu.”
Narman, ayrıca, bu ihalelerin genellikle Ekrem İmamoğlu’nun kasası olarak bilinen reklamcı iş adamı Hüseyin Köksal, ve diğer iş adamları Murat Kapki, Eyüp Subaşı, Murat İlbak gibi isimlerin sahibi veya yetkilisi olduğu şirketler tarafından alındığını da ifade etti. “Büyük ekran dijital reklam panosu işi, Subaşılara ait olan Panoffect şirketinden alınarak, Murat Ongun’un sahibi olarak bilindiği Reklam İstanbul şirketine devredilmiş, sonrasında da İlbaklar’a kullandırılmıştır. Subaşılara, bu işin İlbaklar’a devredilmesi karşılığında, metroda reklam alanlarıyla ilgili 2025 yılında bitecek olan sözleşme 2028’e uzatılarak verilmiştir. Bu devrin pazarlıklarını bizzat Kaan Sürmegöz ve İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Doğan Hamit Doğruer birlikte yürütmüştür.” dedi.
Bu iddialar, soruşturmanın çerçevesinde önem taşırken, kamuoyunda ve basında yankı bulmaya devam ediyor. İlgili isimlerin yargı süreci nasıl ilerleyecek ve ortaya çıkan bu yolsuzluk iddiaları ile