“`html
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) dönemine ait usulsüzlük dosyalarının zamanla sümenaltı edildiğini gözler önüne seriyor. Mülkiye başmüfettişlerinin görevlendirildiği bazı dosyalarda 2020 yılından bu yana herhangi bir gelişme kaydedilmediği belirtiliyor. Bu dosyalardan biri de İBB’ye milyonlarca dolar harcanarak alınan bir helikoptere ait. 2012 yılında 590 bin dolara, 1988 model bir Sikorsky S-76B tipi helikopter satın alındı.
MASRAF 14.5 MİLYON
Metro İstanbul Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından alınan bu helikopter, 2012 ile 2019 yılları arasında kiralama hizmeti sağladı ve toplamda 3 milyon 220 bin 401 TL gelir elde etti. Ancak bu süre zarfında, helikopterin masrafları ise 14 milyon 400 bin 340 TL’yi buldu. Özellikle 2018 yılında, helikopter için hiç kiralama hizmeti verilmediği halde, personel gideri olarak 919 bin 589 TL ücret ödendi. Bu durum, mali açıdan durumu daha da kritik hale getirdi.
İBB Teftiş Kurulu, helikopterin alım, kiralama ve satış süreçlerinin ayrıntılı olarak araştırılmasını talep etti. Ancak, İBB müfettişlerinin başlattığı incelemeye İçişleri Bakanlığı müfettişleri el koydu. Helikopterin zararları ise İBB’nin mali durumuna olumsuz yansıdı. 2012 yılında 590 bin dolara alınan helikopter, 2019 yılında 114 bin 194 dolara satıldı. Bu süreç içerisinde, helikopterin 7 yılda toplamda 475 bin 806 dolarlık bir zarar oluşturması ve günümüz değeriyle 18 milyon TL’yi bulması dikkat çekici bir durum. Helikopterin bu süre zarfında toplam gideri ise 14 milyon 400 bin TL, geliri ise 3 milyon 220 bin 401 TL oldu. Ancak zarar, zamanla büyümeye devam etti.
36 Dosyadan 5’i Kapatıldı, 31’i İse Sümen Altı Edildi
2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanı olmasıyla birlikte, 25 yıllık AKP dönemine yönelik bir inceleme süreci başlatıldı. İBB Teftiş Kurulu, bu süreçte pek çok usulsüzlük, yolsuzluk ve milyonlarca liralık kamu zararı tespit etti. Bu 36 dosya, 2021 yılında İçişleri Bakanlığı müfettişlerine devredildi. Bu dosyalar arasından yalnızca 5’i kapatıldı, geri kalan 31 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı ve bu durum kamuoyunda ciddi bir rahatsızlığa yol açtı.
İBB’nin eski yönetimi döneminde meydana gelen mali usulsüzlükler, yalnızca helikopter ile sınırlı kalmadı. Yoğun bir şekilde incelemeye tabi tutulan diğer usulsüzlükler arasında çok sayıda ihale, malzeme alımı ve diğer harcamalar da yer almakta. Uzun süredir sümen altı edilen belgeler ve dosyalar, genel olarak İstanbul halkının vergilerini ve kamu kaynaklarını kötü yönetildiğini gösteriyor. Bu tür durumlar, İBB yönetiminin mali şeffaflık konusunda zafiyetler yaşadığına dair ciddi işaretler taşımakta.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetimi, bu tür usulsüzlüklerin üstüne gitme niyetinde olsa da, İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile olan çatışma durumu, bu amacın önünde zorluklar çıkarmakta. Şu an itibarıyla, yalnızca helikopterle ilgili değil, pek çok usulsüzlük dosyasının akıbeti belirsizliğini koruyor. İBB’nin şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olması, İstanbul halkının yararına olduğu kadar, kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması açısından da büyük önem taşıyor.