Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, iç güvenlik alanında önemli düzenlemeler içeren bir kanun teklifi ele alındı. “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” adlı bu düzenleme, TBMM Genel Kurulu’na getirildi ve üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
ANKARA (İGFA) – TBMM Genel Kurulunda gerçekleşen bu görüşmelere Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin de katıldı. Şahin, hukukun üstünlüğünü ve kamu düzeninin sağlanmasının önemini vurgulayarak, “Bozulan kamu düzenini parça parça çözümlerle değil, bütüncül bir yaklaşım ve gerçek reformlarla ele almak gerekiyor,” dedi. Huzuru sağlamak için herkesin hakkı olduğunu, son yıllarda bu hakkın ihlal edildiğini belirterek, “Huzura olan ihtiyacımız giderek arttı, şiddet suçları da her yerde yaygınlaşıyor. Bireylerin silahlara erişimi bu kadar kolay olmamalıdır,” diyerek eleştirisini dile getirdi.
İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, ise, bu kanun teklifinin torba kanun mantığıyla hazırlandığını ve içerik açısından bütünlük taşımadığını ifade etti. Karakaş, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na ilişkin olan bazı düzenlemelerin teklifte yer aldığını vurgulayarak, emniyet teşkilatının çalışma şartlarına dair yapısal düzenlemelerin eksik olduğunu belirtti. Ayrıca yasa dışı bahis ve kumarla ilgili herhangi bir düzenleme olmamasının da dikkat çekici olduğunu belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İçişleri Komisyonu’nun 18 aydır toplanmadığını ve önemli kurumların bakanlığı eski ve yeni bakanlar arasındaki çekişmelere feda edilemeyeceğini savundu. Tüzün, önerilen düzenlemenin altı maddesinin gerekçe ile metninin uyumsuzluğuna dikkat çekerek, bu maddelerin komisyon görüşmelerinde değiştirildiğini açıkladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Antalya Milletvekili Kemal Çelik, teklif kapsamındaki düzenlemelerin içeriğine dair bilgi vererek, “Dahiliye memurları, göç, afet yönetimi, mülkiye müfettişliği gibi alanlara yönelik önemli değişiklikler öngörülmektedir,” dedi. Ayrıca, ateşli silahlar ve bıçaklar ile ilgili düzenlemeler yapıldığını belirterek, ruhsatlı silahlarını ikinci veya üçüncü kez kaybedenlerin yeni müeyyidelerle karşılaşacağını ifade etti. Ateşli silah parçalarının da yasalar kapsamına alınarak suç sayılacağını ve kurusıkı silahların gerçek silah haline getirilmesi için daha ağır cezaların getirileceğini belirtti. Bu düzenlemelerin ülke genelindeki güvenlik sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.
Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler sona erdikten sonra TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, birleşimi 20 Kasım Çarşamba günü saat 14:00’te tekrar toplanmak üzere kapattı.