Kuru incir ihracatçıları, aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümünde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha etkili bir iş birliği talep ediyor. İZMiR (İGFA) – 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinin etkisiyle kuru incir ihracatında aflatoksin ve okratoksin oluşumlarının arttığına dikkat çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bu sorunların üstesinden gelinmesi için devletten daha iyi bir iş birliği beklediklerini fakat bugüne kadar yeterli bir ilerleme kaydedemediklerini belirtti.
Işık, ihracatçılar olarak büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade ederek, “Fransa gibi önemli pazarlarda yaşadığımız sorunlar arasında, bu yıl ihracatta yüzde 4’lük bir artış sağladık. Bugün toplam incir ihracatımız 70 bin ton, üretim ise 90 bin tona ulaşmış durumda. Bu başarı, sadece bir avuç ihracatçının çabalarıyla elde edildi. İklim değişikliği, global bir problem ve bu sorunu çözmek için üretici, tüccar, çengelci ve ihracatçıların Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yapması gerekmektedir. Örneğin, üzümdeki sorunları çözmek için bir çalıştay düzenledik. İncir sorunlarına yönelik de İncir Çalıştayı yapmayı planlıyoruz; bu çalıştayda tüm paydaşlarla ortak hareket edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Kuru meyve sektöründeki mevcut durumu Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında değerlendiren Işık, “Kuru kayısıda 2000 ppm olan kükürt oranını AB’nin 1000-1500 ppm’e düşürebilme ihtimali üzerinde çalışıyoruz, fakat Bakanlık ve Birliğimiz ile birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda 2000 ppm’in korunması konusunda sıkı çalışmalar sürdürmekteyiz. Zira, kayısıda 2000 ppm’in altı, ürünlerin alacalı bir renge bürünmesine sebep olmaktadır. Bu limitin düşürülmemesi gerektiğini, bilimsel raporlarla Bakanlık’a iletmekteyiz.” dedi.
Türk gıda ürünlerinin Japonya ve Çin gibi önemli pazarlarda tanıtımının başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Işık, “Bu başarılı projeler, ihracatımızın Avrupa Birliği’ne olan bağımlılığını azalttı. Kuru incirde Avrupa Birliği’nin pazar payı yüzde 50’nin üstünden yüzde 38’e geriledi. İhracat rakamları da kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde ise 336 milyon dolara kadar ulaştı. Geçmişte 1,1 milyar dolara ulaşan ihracat rakamımızı aştık. Bu başarı, ihracatçılarımızın özverili çalışmalarıyla mümkün oldu.” diye belirtti.
Kuru meyve sektöründe ihracatı destekleyen kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir gibi ürünlerle ilgili çeşitli teknik kurullar oluşturduklarını ve bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba sarf ettiklerini ifade eden Işık, “Borsalar, Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve Tarım İl ve Orman Müdürlükleri ile iş birliği içinde çalışmalar yapmaktayız. Bu çerçevede, üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile iş birliği yaparak teknik ve finansal açıdan sektör sorunlarının çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetlerine destek olmakta ve uluslararası örgütler ile Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.