1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracatta Kan Kaybeden Sektörler Belli Oldu: Deri ve Mücevher İhracatında Büyük Düşüş!

İhracatta Kan Kaybeden Sektörler Belli Oldu: Deri ve Mücevher İhracatında Büyük Düşüş!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek üretim maliyetleri ve küresel durgunluk etkisiyle 2024’e zor bir başlangıç yapan Türkiye’nin ihracatında, emek yoğun sektörler büyük darbe aldı. Ocak-nisan dönemini kapsayan ilk 4 ayda ihracat yüzde 2.7 artarak 82.9 milyar dolara ulaştı. Ancak bu artış, özellikle deri, zeytin/zeytinyağı ve mücevher gibi emek yoğun sektörlere yansımadı. Deri sektörü yıllık yüzde 27.9, zeytin/zeytinyağı sektörü yüzde 21.9 ve mücevher sektörü yüzde 15.6 oranında düşüş yaşadı. Geçen yıl aynı dönemde 714.3 milyon dolarlık ihracat yapan deri sektörünün bu yılki ihracatı 515 milyon dolara geriledi. Zeytinyağı sektörü ise 376 milyon dolardan 294 milyon dolara, mücevher sektörü ise 2.1 milyar dolardan 1.8 milyar dolara düştü. Hazır giyim sektöründe ise ihracat 6.6 milyar dolardan 5.7 milyar dolara geriledi.

Nisan ayında zeytinyağı sektöründe yüzde 41, mücevher sektöründe yüzde 27.9 ve deri sektöründe yüzde 27.4’lük düşüş yaşandı. Zeytinyağı sektörünün geliri 84.2 milyon dolardan 49.2 milyon dolara, mücevher sektörünün ihracatı ise 447 milyon dolardan 344 milyon dolara indi. Savunma ve havacılık sektöründe de yüzde 10’luk bir düşüş görüldü, ihracatları 1 milyar 489 milyon dolardan 1 milyar 340 milyon dolara geriledi.

Nisan ayında, parite etkisi ihracatta 177.5 milyon dolarlık bir düşüşe neden oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, birim ihracat değerinin 1.34 dolara gerilediğini ve Euro/dolar paritesinin ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Euro’da yaşanan değer kaybının ihracatta 177.5 milyon dolarlık bir düşüşe neden olduğunu açıklayan Gültepe, emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybetmeye başladığını vurgulayarak, bu duruma bir an önce “dur” denmesi gerektiğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İhracatta Kan Kaybeden Sektörler Belli Oldu: Deri ve Mücevher İhracatında Büyük Düşüş!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin