Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 4. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF) “Yeni Dönemde İklim Diplomasisi ve Liderlik Paneli”ne katıldı. Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada İbni Haldun’un “coğrafya kaderdir” sözünü hatırlatarak Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesini sürdürebilmesi için kararlı bir yönetim ve duruşun şart olduğunu vurguladı. Türkiye’nin coğrafi kırılganlığını göz önünde bulundurarak, diğer ülkelerin eylemleri hakkında bilgi sahibi olmaksızın iklim değişikliği ile mücadele etmeye kararlı olduğunu belirtti.
Konuşmasında, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı 7 Ekim 2021 tarihinde onayladığını hatırlatan Bakan Kurum, bu süreçte oldukça yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü ve Türkiye’nin iklim krizlerinin ekonomi, istihdam ve büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratmaması hedefiyle bu anlaşmaya taraf olunduğunu ifade etti. Türkiye’nin ekonomik büyümesine engel teşkil etmeyecek şartlarla anlaşmayı imzaladıkları ve bu akit ile birlikte ülkenin sanayi, enerji ve teknoloji alanlarında ilerlemesini destekleyen bir strateji geliştirdikleri belirtildi. Bu bağlamda, Türkiye’nin yeni enerji kaynaklarını artırmayı ve Avrupa ile ticari gücünü yükseltmeyi hedeflediğini ifade etti.
Bakan Kurum, Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye’nin gençleri ve geleceği için gerçekleştirdiği “çözüm odaklı” bir adım olduğunu söyledi. Türkiye’nin geleceği için yeni kazanımlar elde etmeye çalıştığını vurgulayarak, iklim krizinde sorunlara kapalı değil, çözüm üretmeye odaklanan bir ülke olma çabalarının altını çizdi. “Bu mücadele aslında ülkemizin geleceğine dair bir mücadeledir,” dedi.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefinin önemine değinen Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hedefi BM Genel Kurulu’nda “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” anlayışıyla tüm dünyaya ilan ettiğini hatırlattı. Bu hedefe ulaşmak için tüm bakanlıklarla koordine bir çalışma yürütüldüğünü belirten Kurum, gelecekte tüm dünya ekonomisinin döngüsel ekonomiye geçiş yapacağını ifade etti. Türk sanayisinin yeşil finansmana ulaşmasına yönelik yenilikçi ve temiz enerji arzının artırılmasının hedeflendiği vurgulandı.
Türkiye’nin İklim Kanunu’nun hazırlanmakta olduğu ve bu yasal çerçeve ile iklim değişikliği ile mücadele için bir temel oluşturulacağına dikkat çeken Bakan Kurum, taslağın Meclis’e sunulduğunu ve bu ay içinde yasalaşmasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, Sıfır Atık Projesi’nin 2017’den beri yürütüldüğünü ve hedeflerinin atık geri kazanımını yüzde 60’a çıkarmak olduğunu belirtti. Bu hedef doğrultusunda Depozito Yönetim Sistemi’nin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını, atıkların dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Bakan Murat Kurum, Gazze’deki insanlık dramına da vurgu yaparak, “Gazze’deki soykırıma sessiz kalmayacağız. Dünyadaki tüm mazlumlara el uzatmaya devam edeceğiz,” dedi. Bakan Kurum, 4. Antalya Diplomasi Forumu’nun ikinci gününde Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Juraj Blana ile görüşerek Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadeledeki kararlılığını ifade etti. Bu görüşmede Türkiye’nin COP31 ev sahipliği adaylığına da dikkat çekti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın İklim Konularından Sorumlu Temsilcisi Muhtar Babayev ile de görüşme gerçekleştiren Bakan Kurum, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu hakkında bilgi vererek, Azerbaycan’ın COP31 adaylığı konusunda sunduğu destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmenin ardından, forum alanındaki Depozito Yönetim Sistemi’ne ilişkin bilgileri Babayev ile paylaştı.
Bakan Kurum son olarak, BM Genel Sekreteri’nin İ