1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. İklim Kanun Teklifi: Sermaye mi, Doğa mı?

İklim Kanun Teklifi: Sermaye mi, Doğa mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muhalefetin “AKP, sermaye gruplarıyla ortaklaştı” şerhi düştüğü İklim Değişikliği Kanun Teklifi, 18 Ekim 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. DEM Parti, komisyondan geçen teklifle ilgili rapora düştüğü şerhte, “AKP iktidarı, yerel ve küresel ölçekte meseleye yaklaşan, kapsayıcılık esasıyla bütün özneleri dikkate alan, demokratik ilkelerle doğayı merkezinde tutan kişi, kurum ve platformlarla ortaklaşmak yerine, sermaye gruplarıyla ortaklaşmayı tercih etmiştir. Zira amaç, iklim krizi meselesine ciddiyetle yaklaşmak değil, meseleyi piyasa koşullarına teslim etmektir.” ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği Kanunu Teklifi ilk olarak 18 Ağustos 2023 tarihinde Ankara Sanayi Odası (ASO) sitesinde paylaşıldı. Ancak, teklif metni “yanlışlıkla oldu” denilerek siteden çıkarılmasına rağmen daha sonra tekrar erişime açıldı. Teklif taslağının basına sızmasının ardından dönemin TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, aynı zamanda daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum, iklim kanunu hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu ve yakın zamanda Meclis’e sunulacağını açıklamıştı. Ancak teklif, bir buçuk yıl sonra Meclis’e gelerek hızla komisyondan geçti. Şimdi, yarın Genel Kurul’da tartışılmak üzere bekliyor.

DEM Parti’den Şerh: “Usule Aykırı”

Teklifle ilgili komisyon raporu, pazartesi günü öğleden sonra partilere iletildi. DEM Parti, usule göre, bildirimin üzerinden iki gün geçmesi gerektiğini belirterek “kanun adeta oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor” ifadesini kullanarak muhalefet şerhi düştü.

“AKP’nin Dost Bildiği Sermaye Grupları Uğruna Hazırlanmış”

DEM Parti’nin muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı: “AKP iktidarı, yasaları kamu yararı için değil, dost bildiği sermaye grupları uğruna kanun hazırlıyor… Bu kez de adına iklim kanunu dedikleri ancak iklim krizinin kaçınılmaz sonuçlarına dikkat çekenlerle değil, krizi derinleştiren faaliyetlerini yürüten sanayicilerle müzakere ettikleri bir yasa ile karşımıza çıkmışlardır. Zira amaç, iklim krizi meselesine ciddiyetle yaklaşmak değil, meseleyi piyasa koşullarına teslim etmektir.”

Ekoloji platformları ve ilgili sivil toplum kuruluşları (STK) taslağın gündeme gelmesinden bu yana hazırlıklarını yaparken, iklim krizinin sonuçları karşısında gerçekçi çözüm önerileri için kolektif bir çaba gösteriyor. Ancak AKP iktidarı, yerel ve küresel ölçekte meseleye yaklaşan, kapsayıcılık esasıyla bütün özneleri dikkate alan, demokratik ilkelerle doğayı merkezinde tutan kişi, kurum ve platformlarla ortaklaşmayı tercih etmemekte, sermaye gruplarıyla ortaklaşmayı seçmektedir. Bu durum, ekolojik bütünlük kaygısı gütmeyip yalnızca ticari kaygıları öne çıkardığını gözler önüne sermektedir.

“Patronlara Kolaylık Sağlayacak Düzenlemeler…”

İklim Kanunu Teklifi’nin neredeyse tüm maddeleri, kanunun ismiyle tezat bir şekilde, belli sektörlerin patronlarına avantaj ve kolaylık sağlamak için düzenlenmiştir. Teklifin odak noktası karbon emisyonu düzenlemeleri ve ticareti ile ilgilidir. Bu bağlamda, teklifin adının ciddi bir yanılsamadan ibaret olduğuna dikkat çeken DEM Parti, komisyon görüşmelerinde teklifin ismen “Karbon Emisyonu Ticareti Kanunu” olarak değiştirilmesini

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İklim Kanun Teklifi: Sermaye mi, Doğa mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.