İktidarın tasarruf yapacağını açıkladığı temsil ve ağırlama ödeneklerinin seçim döneminde büyük bir kısmının zaten harcandığı ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalara göre, kalan ödeneğin yüzde 25’inin kesilmesi durumunda bile sadece 150 milyon lira tasarruf sağlanabileceği belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, temsil ve ağırlama harcamaları için bu yılın bütçesine 1 milyar 826 milyon lira ödenek ayrıldı. Ancak bu miktarın 826 milyon lirası yılın ilk 3 ayında tüketilmiş durumda. Ocak ayında 19.3 milyon lira harcanan bu ödenek, seçimlere bir ay kala Şubat ayında 92.3 milyon liraya çıktı. Mart ayında ise, yerel seçimlerin yapıldığı dönemde harcanan miktar tüm zamanların rekoru olan 714.4 milyon liraya ulaştı. Bu hızlı harcamalar, devletin asıl temsili harcamalarının seçim faaliyetlerinde kullanıldığına işaret ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı tasarruf planına göre, temsil ve ağırlama ödeneklerinden bu yıl yüzde 25 tasarruf sağlanacak. Ancak bu tasarruf yılın ikinci yarısında başlayacak ve nisan, mayıs ve haziran aylarında herhangi bir kısıntı yapılmayacak. Bu durumda, 1.8 milyarlık ödeneğin sadece 500-600 milyon lira kalması bekleniyor. Yapılacak yüzde 25 kesinti ile en fazla 150 milyon lira tasarruf edilebilecek.
Tasarruf paketi ilk açıklandığında 100 milyar lira civarında tasarruf edileceği belirtilmişti. Ancak bütçe verileri, mal ve hizmet ödeneklerinden yüzde 15 kesinti yapılarak 99 milyar, mal ve hizmet alımlarından da 51 milyar lira olmak üzere toplamda 150 milyar lira tasarruf edilebileceğini gösteriyor. Tahmini tasarrufun 100 milyar lirada kalması, en az 50 milyarlık ödenekten tasarruf yapılmayacağı anlamına geliyor.
Sonuç olarak, iktidarın temsil ve ağırlama harcamalarında yapacağı tasarrufun çok sınırlı olduğu ve gerçek tasarrufun beklentilerin çok altında kalacağı ortaya çıktı. Seçim döneminde yapılan hızlı harcamalar, tasarruf planlarını da olumsuz etkiledi.