1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Ekonomi Politikaları Yoksulları Borç Batağına Soktu! Varlıklar Katlanırken Borçlar Yüzde 75 Arttı

İktidarın Ekonomi Politikaları Yoksulları Borç Batağına Soktu! Varlıklar Katlanırken Borçlar Yüzde 75 Arttı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İktidarın yoksulluğu körükleyen ekonomi politikaları sonucunda bankada parası olanların varlıkları hızla artarken, yoksulların kredi borçları katlanmış durumda. Bir yılda borçlar %75, varlıklar ise %71 artış göstermiş. Varlıkların artışında kur ve faizlerdeki yükseliş önemli bir rol oynarken, döviz kurlarındaki artış nedeniyle zenginleşenlere yapılan ödemeler genellikle Merkez Bankası’nın kasasından yapılmış. Merkez Bankası’nın yayımladığı Finansal Hesaplar Raporu’na göre, 2023 yıl sonunda hane halkının borçları 2022 sonuna kıyasla 1 trilyon 858 milyar liradan 3 trilyon 245 milyar liraya yükselmiş. Kredi kullanan bireylerin üzerindeki kredi yükü ise bir yılda 1 trilyon 387 milyar lira artmış. Hanehalkı borcunun milli gelire oranı %11, borcun harcanabilir gelire oranı ise %28 seviyesinde gerçekleşmiş.

Diğer taraftan, hanehalkının finansal varlıkları 2022 sonuna göre 7.3 trilyon liradan 12.4 trilyon liraya yükselmiş. Yaklaşık 3’te 2’si banka mevduatlarından oluşan bu varlıklardaki yıllık 5 trilyon 138 milyar liralık artışın büyük bir kısmı döviz kurlarındaki artışlardan ve hisse senedi kazançlarından kaynaklanmakta. Varlıklı kesim tasarruflarını bankalarda değerlendirerek özellikle döviz ve dövize endeksli birikimlerinden sağlamış oldukları kur garantisi ile 1 trilyon 26 milyar lira kazanç elde etmiş. Bu kazançların büyük bir kısmı Merkez Bankası tarafından sağlanan kaynak transferleriyle olmuş. Geri kalan kazançlar ise piyasadan elde edilmiş.

TCMB raporuna göre, 2023 yılı sonu itibarıyla ekonominin toplam borç yükü bir yılda yaklaşık 27 trilyon lira artarak 61.7 trilyon liradan 88.6 trilyon liraya çıkmış. Ekonomisinin toplam varlıkları ise 25.7 milyar lira artarak 56 trilyondan 81.7 trilyona yükselmiş. Dolayısıyla ekonominin varlıklarıyla borçları arasındaki açık, 2023 yılı sonunda 6.8 trilyon liraya ulaşmış. Aynı dönemde genel yönetimin borçları 4 trilyon liradan fazla artarak yaklaşık 10 trilyon liraya çıkmış. Genel yönetimin varlıkları ise 4.8 trilyon lira olup açığı yaklaşık 1.9 trilyon lira artarak 5.2 trilyon liraya yükselmiş.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İktidarın Ekonomi Politikaları Yoksulları Borç Batağına Soktu! Varlıklar Katlanırken Borçlar Yüzde 75 Arttı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin