ANKARA (İGFA) – 25 Ağustos 2022 tarihli ve 31934 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, ilaç geri ödemeleri ile ilgili tanımların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Yapılan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görevlendireceği temsilcilerin sayısı artırılmış ve böylelikle komisyon toplantılarının daha etkin bir şekilde düzenlenmesi hedeflenmiştir. İlaçların geri ödeme süreçlerinin daha verimli bir şekilde yönetilmesi için gerekli adımlar atılmıştır.
YÜZDE 30 ŞARTI KALDIRILDI
Değişiklikle birlikte, “Listeye ilave talebinde bulunulan eşdeğer/TR grubu bulunmayan ve listedeki referans tıbbi ürünün birim fiyatının en az yüzde 30 altında birim fiyatlı olduğu tespit edilen” ifadesi, “Listede grubu bulunmayan referans tıbbi ürünün listeye ilave talebinde bulunulan” şeklinde güncellenmiştir. Bu düzenleme, ilaçların değerlendirilmesinde daha esnek bir yaklaşım benimsemeyi amaçlamaktadır.
Ayrıca, “Listede yer alan ilaçlar, sarfiyatının olup olmadığının tespiti için yıllık periyotlarla (1 Ocak-31 Aralık) izlenir” ifadesi de metne eklenmiştir. Bunun yanı sıra, perakende satış fiyatı bulunmayan ilaçlar ile KDV dahil depocu satış fiyatı veya KDV dahil eczacı satış fiyatı olan ilaçlar ve alternatif geri ödeme komisyonu tarafından özel dağıtım modeli kapsamında olan ilaçlar bu izleme kapsamı dışında tutulmuştur. Bu durum, belli başlı ilaçların daha farklı kriterlerle değerlendirileceğini göstermektedir.
Yönetmelikte ayrıca yurt dışından temin edilebilecek ilaçların fiyatlandırılmasıyla ilgili detaylara da yer verilmiştir. Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yayımlanarak, yurt dışından temin edilmesi durumunda bedeli ödenecek olan ilaçlar belirlenmiştir. Bu, yurt dışına bağımlılığı azaltmaya yönelik bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Finansmanı sağlanan ilaçlar ile finansmanının sağlanması talep edilen ilaçların iç referans fiyatlandırma uygulaması ile grupların oluşturulması konusunda da karar alınması hedeflenmektedir. Bu, ilaçların daha sistematik bir şekilde değerlendirilmesi ve geri ödeme süreçlerinin kolaylaşması için önemli bir adımdır.
Yönetmelikte yapılan bu değişiklikler, ilaç geri ödeme sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, ilaçların değerlendirilmesinde daha esnek kriterlerin yer alması, hem sağlık hizmeti sunucuları hem de hasta açısından daha avantajlı bir durum yaratmaktadır. Detaylı bilgi için [buraya tıklayabilirsiniz](https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/11/20241128-1.htm).