1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İliç Heyelanı: Dünya Sınıfında Yüksek Hız!

İliç Heyelanı: Dünya Sınıfında Yüksek Hız!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara’da bulunan Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan bir profesör, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda toprak kayması olayını detaylı bir şekilde açıkladı. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, malzemelerin Sabırlı Deresi’ne ve manganez ocağına yayıldığını, yaklaşık 3 milyon metreküplük malzemenin ise askıda yerinde kaldığını belirtti.

Profesör Gökçeoğlu, kayma olayında stabilitesini yitiren malzemenin yaklaşık 2 dakika içinde 800 metre yol aldığını ve ortalama saatte 10 metre hıza ulaştığını açıkladı. Bu hızın dünya genelinde karşılaşılan en yüksek hız olduğunu belirten Gökçeoğlu, bazı noktalarda hızın 30 metre/saniye seviyesine çıktığını ifade etti. Sabırlı Deresi ve manganez ocağına doğru akan malzemenin hızının 30 metre/saniyenin üzerine çıktığını vurgulayan profesör, bu durumda kaçmanın imkansız olduğunu dile getirdi.

Ayrıca, geçen yıl kasım ayından itibaren İliç yığınında hareketlenmelerin olduğunu ve bu hareketlerin giderek artan bir ivme gösterdiğini belirten Gökçeoğlu, jeoradar verilerinin dikkatlice incelenmesi durumunda can kayıplarının önlenebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Gökçeoğlu, madenlerin toplumun ihtiyaçları için gerekliliğine değinerek ancak bu süreçte insan hayatına, suya ve doğal çevreye zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İliç Heyelanı: Dünya Sınıfında Yüksek Hız!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin