1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İlk Yerli ve Milli Uydu Türksat 6A Uzaya Fırlatıldı! Türkiye’nin Nüfusa Etkisi Artacak!

İlk Yerli ve Milli Uydu Türksat 6A Uzaya Fırlatıldı! Türkiye’nin Nüfusa Etkisi Artacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40’tan uzaya gönderildi. Fırlatma işlemi, olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelendi ancak gecikmeli olarak gerçekleştirildi. Türksat 6A, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesinde hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Uydunun roketten ayrılması yaklaşık yarım saat sürüp 70. dakikada ilk sinyalin alınması bekleniyor. Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesinin ardından, istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ile alt sistem kontrolleri yapılacak ve daha sonra uydunun 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine ulaşması için uzay yolculuğuna başlayacak. Ardından yörünge testleri aşamasına geçilecek ve en az 1 ay sürecek testlerin tamamlanmasının ardından Türksat 6A, Türksat tarafından faaliyete geçirilecek.

Türksat 6A’nın 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olması ve 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek olması dikkat çekiyor. 8,4 kilovat güç ile 4 bin 229 kilogram ağırlığa sahip olan Türksat 6A, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’yı içeren geniş bir kapsama alanına yayılan hizmetler sunacak. Türkiye’nin uydularının ulaştığı nüfusun 5 milyarın üzerine çıkması bekleniyor.

Türksat 6A projesinde yer alan TUSAŞ, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde Türk mühendisleri tarafından yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla üretildi. Fırlatma törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve diğer yetkililer katıldı.

Uydudan ilk sinyalin alınmasıyla birlikte fırlatma ve roketten ayrılma işlemlerinin başarıyla tamamlandığı anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 6A’nın yerli ve milli bir başarı olduğunu vurgulayarak, kapasitenin artacağını belirtti. Türksat 6A’nın Türk milletine yeni başarılar getirmesi ve uydu üretiminde yeni bir dönemin başlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İlk Yerli ve Milli Uydu Türksat 6A Uzaya Fırlatıldı! Türkiye’nin Nüfusa Etkisi Artacak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin