Ulusal Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan “2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm” raporu, küresel iş gücü gelirinde yaşanan düşüşün eşitsizliği artırdığını ve Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığını ortaya koydu. Raporda, 2019-2022 arasında küresel iş gücü gelir payının 0,6 puan düşüş gösterdiği ve işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları payın son 20 yılda önemli ölçüde azaldığı belirtildi. 2004’ten bu yana ise küresel iş gücü gelir payının 1,6 puan düştüğü ifade edildi. Bu düşüşün yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa denk geldiği vurgulandı.
Raporda, Covid-19 salgınının küresel iş gücü gelirinde önemli bir düşüşe neden olduğu ve küresel krizlerin mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirdiği belirtildi. Salgın sürecinde sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmasının, mevcut eşitsizlikleri artırdığı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma çabalarını olumsuz etkilediği ifade edildi. Rapora göre, işçilerin küresel gelirin yalnızca yüzde 52,3’ünü aldığı, geri kalan kısmın ise sermaye gelirine gittiği belirtildi.
Gelişen teknolojinin iş gücü gelir payındaki düşüşte etkili olduğu vurgulandı. Raporda yapay zeka gibi teknolojilerin eşitsizliği daha da derinleştirme riski taşıdığına dikkat çekildi. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin iş gücü gelir payı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabileceği uyarısı yapıldı. Ayrıca, gençler arasındaki istihdam ve eğitim sorunlarına da değinilerek, genç nüfus içerisinde yer almayanların oranının azaldığı bildirildi.
ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, ülkelerin iş gücü gelirindeki düşüş riskine karşı önlem alması gerektiğini vurguladı. Kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için ekonomik faydaların adil dağılımını teşvik eden politikaların uygulanması gerektiğini belirtti. Drake, örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin iş idaresi gibi unsurların ekonomik adaletin sağlanması için önemli olduğunu aktardı.