İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, Azad Barış isimli kişinin tutuklanmasına dayanak olarak gösterildiği belirtilmiştir. Azad Barış, Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin genel direktörüdür. Yapılan incelemeler sonunda, Barış’ın terör örgütü üyesi olarak gösterildiği dava dosyalarının bazıları için beraat ettiği, bazı dosyalardaysa tanık olarak yer almasına rağmen sanık olarak gösterilerek delil oluşturmaya çalışıldığı ortaya çıkmıştır.
10 ayrı dava dosyası, Ekrem İmamoğlu’na dayanak olarak sunulmuştur. Bu davalar, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemeleri ve Bölge İstinaf Mahkemeleri ile Yargıtay’da bulunmaktadır. Bu dava dosyalarının suç hanesi kısmında “Silahlı terör örgütü üyeliği” ifadesinin yer aldığı; ancak bu dava dosyalarının aşamaları ve akıbetleri ile ilgili bilgilerin İmamoğlu’nun soruşturma dosyasına konulmadığı dikkat çekmektedir. Öte yandan, Azad Barış’ın benzer suçlamalardan dolayı daha önce kapatılan Diyarbakır 3 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanarak beraat ettiği de belirlenmiştir.
İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Azad Barış için tutuklamaya yönelik bir yakalama kararı çıkarılmıştır. Fakat Barış, hala firari olarak aranmakta ve bulunamamıştır. Eğer Barış, hakkında açılan 10 ayrı dava sonrasında sanık olarak yargılanıp mahkum olsaydı, 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde Diyarbakır’dan milletvekili adayı olmasına Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından onay verilmezdi. Ancak Barış, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde Yeşil Sol Parti’nin Diyarbakır’dan 10. milletvekili adayı olarak gösterilmiştir. Kendisi, Ezidi kökenli olup felsefe doktoru unvanına da sahiptir.
NE SANIK NE DE TANIK
Azad Barış’ın yargılandığı dosyalar incelendiğinde, bazı dava süreçlerinde tanık olarak yer almasına rağmen sanık olarak gösterildiği durumlar dikkat çekmektedir. Örneğin, Diyarbakır Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2010/444 numaralı dosyada Barış tanık olarak ifade vermiştir. Ancak bu dosyada “Terör örgütü kurma ve yönetme” suçlaması yöneltilmiştir.
Bir diğer örnek olarak, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 2014/235 no’lu dosyada Barış’ın ne sanık ne de tanık olduğu halde, “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetmekle” suçlandığı tespit edilmiştir. Ayrıca, 2021 yılında görülen Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2021/217 numaralı dosyasında da Barış sanık olarak gösterilmiş ve burada “Silahlı terör örgütüne üye olmak”la suçlanmıştır.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi’nin 2017/1428 numaralı dosyasında da Barış’ın “Silahlı terör örgütü üyesi olma, kurma veya yönetme” suçlamasıyla sanık olduğu bilgisi yer almaktadır. Ancak burada da Barış’ın sanık olmadığı, yine delil olarak sunulan MASAK raporuna rağmen herhangi bir taraf rolü bulunmadığı anlaşılmıştır. Diğer bir durumda, Yargıtay’da görülen 2017/1428 esas sayılı dosya, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından ele alınmış ve burada da Barış’ın kesinlikle bir taraf rolü olmadığı, ne sanık ne tanık, ne müşteki, ne mağdur, ne de