IMF heyeti, James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etti. 19-20 Ağustos’ta gerçekleştirilen sanal takip görüşmelerinin ardından Walsh’ın yapmış olduğu açıklamada, Türkiye ekonomisi hakkında önemli değerlendirmelerde bulunuldu.
Açıklamada, geçen yıl ortalarından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan değişimin, Türkiye’nin kriz risklerini azaltarak güveni artırdığı belirtildi. Uluslararası rezervlerdeki artışın da vurgulandığı açıklamada, cari açığın GSYH’nin yüzde 2,7’sine kadar düştüğü ifade edildi.
Manşet enflasyonunun azalmaya başladığı ancak hala yüksek seviyelerde devam ettiği belirtildi. Finansal ve kurumsal sektörlerin politika sıkılaştırmasını sıkıntısız bir şekilde geçiş yaptığına dair açıklamalar da yer aldı.
İktisat uzmanları, Türkiye’de ekonomik büyümenin azalacağını düşünüyor. Sıkı para ve gelir politikalarının 2024 yılında büyümeyi yüzde 3,4’e çıkaracağı ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 43’e ulaşacağı öngörülüyor.
2025 yılında ise mali politikanın daraltıcı olması ve politika oranlarının pozitif kalması beklendiğinden, büyümenin yüzde 2,7’ye, enflasyonun ise yaklaşık yüzde 24’e düşmesi bekleniyor.
Açıklamada, enflasyonun düşmesinin güveni artıracağı ve büyümenin potansiyel olarak yüzde 3,5-4 seviyelerine döneceği vurgulanırken, ihracatın cari açığı kontrol altında tutacağı belirtildi.
Mali politikadaki sıkılaştırmanın enflasyonu düşüreceği ifade edilen açıklamada, vergi harcamalarının rasyonalize edilmesi ve vergi tabanının genişletilmesinin önemli olduğu vurgulandı.
IMF heyeti, Türkiye’deki enflasyonun düşürülmesi için sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun düşmemesi durumunda ek sıkılaştırma politikalarının uygulanabileceği bildirildi.
Açıklamada, küresel enerji fiyatlarındaki artışın, jeopolitik risklerin ve sermaye akışlarındaki değişikliklerin enflasyonu olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilirken, enflasyon beklentilerinin yeniden sabitlenmesinin riskleri azaltacağı belirtildi.
IMF heyeti, Türkiye’nin mali politikasına odaklanarak enflasyonu düşürebileceğini ve ekonomik büyümeyi teşvik edebileceğini belirtti. Ayrıca, finansal istikrarın sağlanması için reformların devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Son olarak, Walsh’ın açıklamasında, Türkiye’nin FATF’in “Gri Listesi’nden” çıkarılmasının önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekildi.