IMF, önümüzdeki haçta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, G20 ülkeleri arasındaki gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölümü yayımladı. Raporda, uzun bir süredir yıllık ortalama yüzde 6 büyüme kaydeden Türkiye de dahil olmak üzere G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin artık küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30’unu ve küresel ticaretin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu belirtildi. Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkelerin küresel gayrisafi yurt içi hasıladaki paylarını 2000 yılından bu yana iki katından fazla artırdığı vurgulandı.
Bu gelişmekte olan ekonomilerin küresel piyasaları etkileme kabiliyeti ve küresel değer zincirlerine olan entegrasyonları nedeniyle giderek sistemik hale geldikleri belirtilen raporda, bu durumun bu ekonomilerden kaynaklanan şokların küresel aktivite üzerinde daha büyük etkilere yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Çin öncülüğünde G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şokların giderek arttığı ve gelişmiş ekonomilerdeki şoklarla karşılaştırılabilir boyutlara ulaştığı ifade edildi. IMF raporunda, G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki şokların diğer gelişmekte olan piyasalar üzerinde yüzde 10, gelişmiş ekonomilerde ise yüzde 5 oranında bir etkiye sahip olduğu belirtildi.
Gelecek için yapılan simülasyonlar, G20’nin gelişmekte olan piyasalarındaki makul bir büyüme ivmesinin orta vadede küresel büyümeyi destekleyebileceğini gösterdi. Raporda, politika yapıcıların gelişmekte olan piyasalardan kaynaklanabilecek olası büyük şokları yönetmek için yeterli tamponları korumaları ve politika çerçevelerini güçlendirmeleri gerektiği vurgulandı. IMF’nin yayımlayacağı tam raporda bu konular daha detaylı olarak ele alınacak.