BURSA (İGFA) – İnegöl Belediyesi, şehirdeki mimari yapıyı olumsuz etkileyen ve kontrolsüz bir şekilde inşa edilen kaçak yapılara karşı kararlı bir mücadele yürütmektedir. Kaçak yapıların tespit edilmesi sonrasında, kanun gereği yaptırımlar uygulanmakta ve nihayetinde yıkım kararları ile bu yapılar ortadan kaldırılmaktadır. Son olarak, 2024 yılı Kasım ayının 13’ünde, Gündüzlü Mahallesi’nde bir kaçak yapının yıkım işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu durum, belediyenin kaçak yapılarla ilgili kararlılığını bir kez daha gözler önüne sermektedir.
HER KAÇAK YAPI MUTLAKA YIKILACAK
Belediye Başkanı Alper Taban, kaçak yapılar hakkında yaptığı değerlendirmelerde vatandaşları yasalar çerçevesinde hareket etmeye çağırmaktadır. Kaçak yapıların hem mimari hem de güvenlik açısından büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Taban, “Denetimsiz bir şekilde yükselen her yapı, deprem kuşağında bulunan şehrimiz için ekstra bir güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Bu işin affı veya telafisi yok. Kahramanmaraş depreminin acı tecrübeleri bunu net bir şekilde göstermiştir. Kaçak yapılar, milli servetin boşuna harcanması anlamına geliyor. Bu yapıların inşası için harcanan para, zaman ve emek, yıkım kararı ile birlikte yok olup gitmektedir. Her kaçak yapının bir gün mutlaka yıkılacağını unutmamalıyız. Yıkılan her yapı, bir milli servet kaybıdır. Lütfen bunu bilerek hareket edelim” şeklinde vurgulamaktadır.
HEM CEZAİ İŞLEM HEM DE YIKIM
Başkan Taban, kaçak yapılar ile ilgili durumun sadece yıkımla sınırlı olmadığını, aynı zamanda cezai işlemlerin de uygulandığını ifade etmektedir. “Kaçak yapılara hem cezai işlem uyguladığı hem de ardından yıkım kararı aldığına dair vatandaşlarımıza bilgi vermek isterim. Cezai işlemin uygulanması ve cezanın ödenmiş olması, kesinlikle kaçak yapıyı yasal hale getirmemektedir. Bazı vatandaşlarımızın cezayı ödediklerinde yapının artık legal olduğu yönünde bir algısı var, ancak bu yanlıştır.” diye eklemektedir.
KAÇAK YAPIYA MALZEME TEMİN EDENE DE CEZA UYGULANIYOR
Taban, kaçak yapılara ruhsat verilmediğini belirtirken, “Tarım alanlarına yapılan kaçak yapılar için İl Tarım Müdürlüğü de idari yaptırımlar uygulamaktadır. Ayrıca, kaçak yapılar için malzeme sağlayan kişi ve kuruluşlara da aynı şekilde yaptırımlar uygulanıyor. Hem milli servet heba olmakta, hem de yıkım masrafları kaçak yapı sahibinden tahsil edilmektedir. Yıkım yapılırken kullanılan malzemeler de israf haline gelmektedir. Yapı sahibinin durumu da savcılığa suç duyurusu ile izlenmektedir.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.