İngiltere, yapay zeka alanında önemli bir atılımla “Yapay Zeka Eylem Fırsatları Planı”nı başlatacağını duyurdu. Bu plan, Başbakanlık Ofisi 10 Numara ve Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile kamuoyuna tanıtıldı. Söz konusu eylem planı, toplamda 50 tavsiye kararı içeriyor ve ülkede mevcut yapay zeka uygulamalarının hastaneler, okullar ve diğer kamu hizmetleri ile sanayi ve işletmelerde daha yaygın bir şekilde kullanılmasını hedefliyor.
Uluslararası Para Fonu’nun verilerine dayanarak yapılan hesaplamalar, yapay zekanın İngiltere ekonomisine önemli katkılarda bulunabileceğini ortaya koyuyor. Yaygın bir şekilde benimsenmesi durumunda, yapay zekanın ülke ekonomisinin büyümesine yıllık 47 milyar sterlin katkıda bulunarak 10 yıllık bir süreçte toplamda yaklaşık 470 milyar sterlinlik fayda sağlaması bekleniyor.
Plan dahilinde, İngiltere’deki üç büyük teknoloji şirketi olan Vantage Data Centres, Nscale ve Kyndryl, yapay zeka altyapıları için toplam 14 milyar sterlinlik bir yatırım yapmayı taahhüt etti. Bu yatırımların, ülke çapında 13 bin 250 kişiye yeni istihdam fırsatları sunması öngörülüyor. Ayrıca bu rakam, bir önceki yıl yapılan Uluslararası Yatırım Zirvesi’nde açıklanan 25 milyar sterlinlik yatırımın üzerine eklenmiş olacak. İngiltere, bu plan sayesinde yapay zeka firmalarının yatırım merkezi olmayı hedefliyor.
İNANILMAZ DEĞİŞİM BEKLENİYOR
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, yapay zeka eylem planı hakkında yaptığı açıklamalarda, bu teknolojinin İngiltere’de “inanılmaz bir değişim” yaratacağını vurguladı. Starmer, yapay zekanın öğretmenlerin dersleri kişiselleştirmeleri, küçük işletmelerin kayıt tutma işlemlerini daha verimli hale getirmeleri ve bürokratik süreçlerin hızlandırılması gibi alanlarda çalışanların hayatlarını köklü bir şekilde dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Starmer, “Yapay zeka endüstrisinin, fırsatların elden kaçmasına izin vermeyecek bir hükümete ihtiyacı var. Şiddetli rekabetin olduğu bir ortamda seyirci kalamayız. Küresel yapay zeka yarışını kazanmak için hızlı hareket etmeli ve harekete geçmeliyiz.” ifadeleriyle durumu yönlendirmeye çalıştı.
Starmer, planın İngiltere’yi yapay zeka konusunda dünya lideri haline getireceğini ve sektöre ihtiyaç duyduğu temeli sağlayacağını, bunun da daha fazla istihdam ve yatırım, insanların yaşam standartlarının yükselmesi ve kamu hizmetlerinin dönüşmesi anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.
Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı Peter Kyle, İngiltere’nin yapay zeka yarışında geri kalmamakta kararlı olduğunu belirterek, “Bu nedenle, taahhüt ettiğimiz eylemler, faydaların Birleşik Krallık genelinde yayılmasını sağlayacak ve böylece tüm vatandaşlar bu çabaların ödüllerini alacaktır.” değerlendirmesinde bulundu. Bu ifadeler, hükümetin belirlediği hedeflerin ortaya konması ve toplumun geneline yayılan bir fayda sağlamayı amaçlayan bir yaklaşım olduğunu gösteriyor.
Maliye Bakanı Rachel Reeves ise yapay zekanın ekonomik büyümeye yardımcı olacağı, kamu hizmetlerini daha verimli hale getireceği ve yaşam standartlarını yükseltecek yeni fırsatlar yaratacağına vurgu yaparak, “Bu eylem planı, hükümetin modern sanayi stratejisinin hayata geçirilmiş halidir. Yapay zeka şirketlerini Birleşik Krallık’a çekmeyi, yeni yatırımlar yapmayı ve yeni istihdam fırsatları yaratmayı amaçlıyoruz. Bu da, Birleşik Krallık’ın her köşesinde daha iyi