İngiltere’de, Londra merkezli düşünce kuruluşu Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IPPR) analizine göre, yapay zeka nedeniyle yaklaşık 8 milyonluk istihdamın risk altında olduğu belirlendi. Ülkede yapılan görevlerin yüzde 11’inin üretken yapay zeka ile yapıldığı tahmin ediliyor. Bu durum, veri tabanı yönetimi, sekreterlik, müşteri hizmetleri ve idari işler gibi pozisyonları etkilemekte. İkinci dalgada ise yapay zeka teknolojilerinin daha fazla entegrasyonuyla bu oranın yüzde 59’a çıkabileceği tahmin ediliyor. Kadınların bu tür pozisyonlarda daha fazla çalışması nedeniyle, kadın istihdamı olumsuz etkilenebilir.
IPPR’ın en kötü senaryosuna göre, yapay zekanın tüm işleri ele alması durumunda ülkede 7,9 milyon iş kaybı yaşanabilir. Bu durum, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Daha iyimser bir senaryoya göre ise 4,4 milyon iş kaybı yaşanabilir ancak yıllık 144 milyar sterlinlik bir kazanç sağlanabilir. En iyi senaryoda ise işlerin yapay zekaya uyum sağlaması durumunda yüzde 13’lük bir ekonomik artış ve 306 milyar sterlinlik bir kazanç sağlanabilir.
IPPR, yapay zekadan kaynaklanabilecek iş kayıplarının hükümet politikalarına göre değişebileceğini analiz ediyor. Bu nedenle, hükümetin yapay zeka için iş geçişlerini teşvik eden ve otomasyonun ekonomi genelinde paylaşılmasını sağlayacak bir sanayi stratejisi geliştirmesi gerektiğini öneriyor. Bu stratejinin yeşil meslekleri desteklemesi ve vergi teşvikleri gibi mali politika önlemlerini içermesi gerektiği vurgulanıyor. Bu önlemlerle, yapay zeka kaynaklı iş kayıplarının en aza indirilmesi ve ekonomik büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.