1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Irak Başbakanı: PKK ile Mücadele ve İstikrar İçin Çaba Gerekiyor

Irak Başbakanı: PKK ile Mücadele ve İstikrar İçin Çaba Gerekiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Mahmur için düzenleyici tedbirler aldıklarını belirterek, silahlı grupların bölgenin güvenliğini tehdit etmesinin kimseye fayda sağlamadığını söyledi. Bölgedeki sorunların çözümü için istikrarın önemli olduğunu vurguladı.

Sudani, Irak’taki PKK varlığına ilişkin yapılan soruya şu şekilde yanıt verdi: “PKK 1980’li yıllardan beri Irak’ta var. Bu durumun sonuçları, ortaya çıkan gerilim ve çatışmanın sebepleri bellidir. Bu mesele için yeterli çabalar sarf edilmedi. PKK mensuplarının mülteci olarak görünmeye başladığı anlaşıldı. Irak anayasası, komşu ülkeleri hedef alan silahlı gruplara karşı alan sağlanmasını yasaklıyor. Ulusal Güvenlik Konseyi kararıyla, PKK’ya bağlı tüm örgütleri yasakladık ve Mahmur Mülteci Kampı’nda düzenleyici tedbirler aldık.”

Konuşmasında, Kalkınma Yolu Projesi’ne de değinen Sudani, proje ile ticaretin tarihsel rolünün restorasyonunu hedeflediklerini söyledi. Endüstri bölgeleri, turizm alanları ve enerji hatlarını bir araya getirerek Basra’dan Türkiye’ye entegre bir projenin olduğunu belirtti.

Sudani’nin açıklamalarına göre, Türkiye ile yapılan 10 yıl süreli su yönetimi anlaşması da ele alındı. Su yönetiminin önemine vurgu yaparak, doğru sulama için gerekli teknolojinin kullanılmasının su tasarrufuna katkı sağladığını belirtti.

Irak Başbakanı ayrıca, Basra petrolünün Türkiye üzerinden Akdeniz’e taşınması için ekonomik bir plan yapılması gerektiğini ifade etti. Petrol konusundaki yasal çıkış yollarının bulunmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca doğal gaz yatırımlarına ilişkin, uzman ve köklü şirketlere kapılarının açık olduğunu belirtti.

Sudani, Türkiye ile ticaret hacminin genişletilmesinin önemine değinerek, ortak çıkarların büyümesi ve istikrara dayalı ilişkilerin artması gerektiğini vurguladı. Tarım sektörüne verilen öneme de dikkat çekti ve Türk şirketlerinin katılımıyla bu alanda ilerleme hedeflendiğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Irak Başbakanı: PKK ile Mücadele ve İstikrar İçin Çaba Gerekiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin