1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İran Destekli Husiler, ABD’ye Ait SİHA’yı Düşürdü!

İran Destekli Husiler, ABD’ye Ait SİHA’yı Düşürdü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran destekli Husiler, ülkenin orta kesiminde bulunan Marib ilinde ABD’ye ait bir MQ-9 tipi insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini duyurdu. Askeri Sözcüleri Yahya Seri, Marib semalarında SİHA’nın Husilerin hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğünü belirtti. Aynı zamanda Seri, bu olayla birlikte düşürdükleri MQ-9 tipi SİHA sayısının 8’e yükseldiğini açıkladı.

Yemen’deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına hava saldırıları düzenliyor. Bu eylemler sonucunda birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD ise küresel deniz ticaret güvenliğini tehdit edildiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te çok uluslu “Refah Muhafızı Operasyonu” adında bir deniz görev gücü oluşturdu.

ABD güçleri, Yemen’den atılan füzeler ve kamikaze dronlarına karşı birçok kez müdahalede bulunduklarını açıkladı. Avrupa Birliği ise Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliği için Aspides misyonunu başlatırken İtalya, bu misyona 5 Mart’ta parlamento kararıyla katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sağlayan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.

Savaşın tarafları arasındaki gerilim ve çatışmalar ise hala devam etmektedir. Husilerin hava savunma sistemlerinin ne kadar etkili olduğu ve ABD güçlerinin müdahale yöntemleri konusundaki belirsizlik de sürmektedir. ABD’nin oluşturduğu deniz görev gücü ise bölgedeki deniz ticaretini korumak adına önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Tüm bu gelişmeler, Orta Doğu’da ve özellikle Yemen ve Kızıldeniz bölgesindeki karmaşık siyasi ve askeri durumu daha da karmaşık hale getirmektedir. Uluslararası toplumun bu bölgedeki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma yönünde çabalarını artırması gerekmektedir. Bu çatışmanın tarafları arasında diplomatik bir diyalog ve uzlaşı sağlanmadığı sürece, bölgedeki istikrarsızlık ve çatışma devam edecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran Destekli Husiler, ABD’ye Ait SİHA’yı Düşürdü!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin