İş dünyası bugün açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe programdaki büyüme ve istihdam hedeflerine vurgu yaptı.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, OVP’nin gelecek 3 yıla ilişkin uygulanacak ekonomi politikalarının asli yol haritasını oluşturduğunu belirtti. Parasal sıkılaşma politikasının büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesinin fiyat istikrarının sağlanması gerektiği noktasında işaret olduğunu söyledi. İş gücü piyasalarında ve cari dengede gözlenen olumlu seyrin OVP’de belirgin hale geldiğini belirterek, şeffaflığın ve güçlü iletişimin sürdürülmesi ve iş dünyasıyla eş güdümlü hareket edilmesi temennisinde bulundu.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, OVP’nin dezenflasyonu temel öncelik olarak ilan ederken, iş dünyasının üretim ve istihdam hedeflerinden ödün vermeden zorlu hedeflere ulaşmanın önemli olduğunu belirtti. Enflasyonla mücadelede de üretim, ihracat ve istihdam ekosistemini korumanın önemine dikkat çekti. Yeni OVP’de enflasyon ve büyüme hedeflerindeki revizyonların ekonominin gerçeklerini yansıttığını ifade etti.
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, OVP’deki enflasyonla mücadeleyi önemsediklerini ve bu konunun temel felsefe olarak ele alınmasının değerli olduğunu belirtti. Toplumun fedakarlıkları konusunda bir uyum olması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, reel sektörün finansmana erişim konusunda desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti. İstihdam odaklı hedeflerin ve politikaların OVP’de bulunmasını olumlu bulduklarını söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, OVP’nin yeni ihracat hedeflerine odaklandığını belirterek, ihracatçılarının dile getirdiği sorunların dikkate alındığını belirtti. Dış ticaret açığının azalması ve ihracatın artması noktasında programın önemli iyileştirmeler içerdiğini belirtti. OVP’nin üretim ve pazar çeşitlendirmesi, ticaretin kolaylaştırılması ve yeşil ve dijital dönüşüm gibi konulara vurgu yaptığını belirtti.
Sonuç olarak, iş dünyası OVP’yi genel anlamda olumlu bulurken, enflasyonun düşürülmesi, istihdamın artırılması ve ekonominin güçlendirilmesine yönelik politikalara destek veriyor. Yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi, reel sektörün desteklenmesi ve ihracatın artırılması OVP’nin odak noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca, iş dünyasıyla güçlü ve şeffaf iletişimin devam etmesi ve politikaların uygulanmasında iş birliğinin sürdürülmesi iş dünyasının temel beklentileri arasında yer alıyor.