1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Işık Bebek: İlk Kez Damarlarında Onarım Yapılan İlk Bebek

Işık Bebek: İlk Kez Damarlarında Onarım Yapılan İlk Bebek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde 14 Mayıs’ta dünyaya gelen, 980 gram ağırlığındaki 7 aylık erkek bebek, Işık I., ana damarında tıkanıklık yaşayarak ciddi solunum sıkıntısı çekti. Doğumdan 2 hafta sonra, Işık bebeğin kasıktaki toplardamarına anjiyo yapılarak kritik damar darlığı genişletildi. Şu anda 2 bin 100 gram ağırlığında olan ve 2 aylık tedavi sonrasında sağlığına kavuşan Işık bebeğin solunum problemi ortadan kalktı. Bu süreçte damarlarında onarım yapılan Işık bebek, Türkiye’deki tıp literatürüne geçmiştir.

Yenidoğan Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Aydoğan, Işık bebeğin 30. haftada doğduğunu ve solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakımda kaldığını belirtti. Kalpten çıkan ana damarda tıkanıklık tespit edilmesi üzerine, Işık bebek çocuk kalp merkezine sevk edildi ve anjiyo ile müdahale edildi.

Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı, Işık bebeğin damarlarında kritik bir darlık olduğunu belirterek kasıktaki toplardamar yoluyla balon anjiyoplasti işlemi yapıldığını açıkladı. Bu müdahale ile 1,5 milimetrekarelik darlık bölgesi 3,5 milimetre genişletildi. Bu yöntemin tercih edilme sebebi, hastanın düşük doğum ağırlığı ve damarların hassaslığıydı. Bu tür bir işlemin 980 gram ağırlığındaki bir bebek üzerinde yapılması oldukça nadir bir durumdur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Işık Bebek: İlk Kez Damarlarında Onarım Yapılan İlk Bebek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin