İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mayıs ayında 52,8’e yükseldi. Bu endeks, Türkiye’nin imalat sektöründeki ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçmektedir. Endeks, 50’nin üzerinde ölçüldüğünde ihracat ikliminde iyileşme olduğunu, 50’nin altında ölçüldüğünde ise bozulma olduğunu göstermektedir. Nisan ayında 52,3 olan endeks, mayıs ayında 52,8’e yükselerek artış kaydetti. Bu artış, ihracat pazarlarında talep koşullarının güçlendiğini ve Nisan 2023’ten bu yana en yüksek oranda gerçekleştiğini göstermektedir.
Türkiye’nin imalat sanayi ihracatında büyük paya sahip olan Almanya, ekonomik aktivitesinde büyüme kaydetti. Aynı şekilde, İtalya, İspanya ve Hollanda gibi diğer Euro Bölgesi ekonomilerinde de üretim genişlemeye devam etti. En büyük 10 ihracat pazarı içerisinde sadece Fransa’da ekonomik faaliyet azalırken, diğer ülkelerde genişleme eğilimi gözlendi. Türk imalat sanayi ihracatının AB’deki payı büyük ölçüde büyüdü ve ekonomik aktivite Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
İSO’nun endeksi kapsamında izlenen ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde en güçlü ekonomik artışa tanık olundu. Orta Doğu ülkeleri arasında da Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerde üretimde belirgin artışlar meydana geldi. Diğer yandan, Mısır ve Lübnan’da ekonomik faaliyet daralmaya devam etti. Hindistan ise küresel ekonomide güçlü büyüme göstermeye devam etti.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Almanya’daki üretimin genişlemesiyle, uluslararası pazar koşullarındaki iyileşme eğilimine dikkat çekti. Bu durumun Türk imalatçılara yeni fırsatlar sunabileceğini belirtti. Diğer önemli ihracat pazarlarında da ekonomik aktivitenin arttığını vurguladı. Türk imalat sektörü, uluslararası pazarlardaki bu iyileşmeden faydalanarak daha fazla yeni sipariş alabilir ve büyüme potansiyelini artırabilir.