1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İsrail’de Radikal Sağ: Fanatizm ve İşgal Politikaları

İsrail’de Radikal Sağ: Fanatizm ve İşgal Politikaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli İstihbarat Akademisi, İsrail’in Gazze saldırılarını ve İsrail siyasetindeki “fanatik, şiddet yanlısı ideolojileri ve uygulamaları” rapor haline getirdi. Raporda, 7 Ekim olaylarından önce “İsrail’deki radikal sağ ve işgalci yerleşimciliğin” İsrail siyasetinde nasıl geliştiği anlatıldı.

Milli İstihbarat Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre, akademinin hazırladığı “İsrail’de Radikal Sağ” raporunda, 7 Ekim sonrasında İsrail’in politik ve askeri hamlelerinin en belirleyici toplumsal kesiminin, ülkedeki fanatik, şiddeti destekleyen, aşırı sağcı gruplar olduğu belirtildi. Raporda, bu grupların, Gazze’nin işgal altında tutulması ve yerleşime açılması gibi politikaları desteklediği vurgulandı.

Raporda, Filistin coğrafyasında ve özellikle de 7 Ekim olaylarından sonra Gazze’de, İsrail’in yürüttüğü kanlı saldırıların teolojik ve politik bağlamının çözümlendiği belirtildi. İsrail aşırı sağının temel motivasyonunun, bölgenin dini motivasyonlarla tamamen Yahudileştirilmesi olduğuna dair vurgu yapıldı.

Raporda, İsrail’in 1967’den beri Doğu Kudüs, Batı Şeria, Golan Tepeleri ve 2005/2023 dönemi hariç Gazze’yi uluslararası hukuka aykırı olarak işgal altında tuttuğu ifade edildi. Ayrıca raporda, İsrail’in işgalci yerleşimciliği dini motivasyonlarla desteklediği ve bu yerleşimlerin İsrail’in jeopolitik hedeflerine hizmet ettiği belirtildi.

Raporda, İsrail’deki aşırı sağ ve seküler kesimler arasında gerilimlerin yaşandığı vurgulandı. Aşırı sağcı grupların, devlete karşı sivil toplum ağlarıyla mücadele ettiği ve İsrail devletine karşı temkinli bir tavır geliştirdiklerine dair bilgiler verildi.

Raporda, 2005’te Gazze’den çekilen İsrail’in yerleşimcileri arasında güvensizlik ortamının oluştuğu aktarıldı. İsrail radikal sağının devlet kadrolarıyla yaşadığı gerilimlerin ele alındığı raporda, İsrail’in en sağ eğilimli koalisyonunun yüksek mahkeme değişikliği girişimine dikkat çekildi.

Gazze’nin işgali sürecinde, askeri kanadın daha kontrollü bir işgal süreci yürütmek istediği ancak hükümetin soykırıma girişerek bu süreci belirsizleştirdiği vurgulandı. Aşırı sağcı grupların, Gazze’nin işgalini kalıcı hale getirilmesi ve Yahudi yerleşimine açılmasını destekledikleri belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail’de Radikal Sağ: Fanatizm ve İşgal Politikaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin