1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İstanbul Barajlarında Alarm Veren Doluluk Oranları

İstanbul Barajlarında Alarm Veren Doluluk Oranları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajdaki doluluk oranı yaz aylarının kurak ve yağışsız geçmesi nedeniyle her geçen gün azalıyor. Trakya’dan İstanbul’a su sağlanan Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarındaki doluluk oranı, son yılların en düşük seviyesine indi. Yüzde 5,31 ile dip seviyeyi gören Kazandere’nin kuruyan bölümlerinde çıkan otlarda hayvanlar otlamaya başladı.

Trakya’dan İstanbul’a su sağlanan Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istrancalar barajlarının doluluk oranları, yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle son yılların en düşük seviyesine geriledi. Kazandere barajının doluluk oranı yüzde 5,31’e kadar düşerken, kuruyan bölümlerde hayvanların otlamaya başlaması dikkat çekti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, yaz aylarında yaşanan kuraklık ve yağışların azalmasıyla birlikte İstanbul’u besleyen barajlardaki doluluk oranlarında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Bu durumun su rezervleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden Tecer, İstanbul’da günlük 3,9 milyon metreküp su tüketildiğini vurguladı.

Su rezervlerinin azalması ve su tüketiminin artmasıyla beraber suyun tasarruflu kullanılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tecer, kurumsal olarak su kaynaklarının doğru yönetilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul ve diğer büyük şehirlerde su tüketilen faaliyetlerin geri kazanılmış sularla karşılanması gerektiğini belirten Tecer, suyun daha verimli kullanılması için çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Tecer, sonbahar ve kış aylarında yağışların beklenmesine rağmen mevcut su tüketimi ve doluluk oranlarıyla İstanbul’un su sıkıntısı yaşayabileceğini ifade etti. İSKİ verilerine göre, İstanbul’un suyunu sağlayan barajların doluluk oranları şu şekilde olup, bu durumun önümüzdeki günlerde su sıkıntısına yol açabileceği belirtiliyor:

– Ömerli: %29,63
– Darlık: %42,5
– Elmalı: %56,04
– Terkos: %54,03
– Alibey: %8,46
– Büyükçekmece: %40,24
– Sazlıdere: %47,49
– Istrancalar: %18,01
– Kazandere: %5,31
– Pabuçdere: %19,21

Su kaynaklarının verimli kullanılması ve su tasarrufu sağlanması için alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Barajlarında Alarm Veren Doluluk Oranları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin