1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. İstanbul Barosu: Instagram’ın Erişim Engeli Kararı Hukuka Aykırı! – Detaylar Haberde

İstanbul Barosu: Instagram’ın Erişim Engeli Kararı Hukuka Aykırı! – Detaylar Haberde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Barosu, sosyal medya platformu Instagram’ın erişime kapatılmasına ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Baro, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) gerekçe olarak gösterdiği ‘katalog suçlar’ konusunda şu ifadeleri kullandı: “Platformun hangi eylemi sebebiyle suç işlediği ve/veya hangi gerekçe ile erişim engelleme kararı verildiği açıklanmamıştır.”

Açıklamada, sosyal medya platformlarının ülkede haber erişimi, düşüncelerin ifade edilmesi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Ancak son zamanlarda, Türkiye genelinde sosyal medya platformlarına erişimin keyfi şekilde yavaşlatıldığı veya engellendiği belirtildi.

Anayasa’nın ifade özgürlüğünü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü koruyan maddelerine atıfta bulunularak, internet ve sosyal medya platformlarına erişimin vazgeçilmez hale geldiği ve temel bir hak olduğu vurgulandı. Tüzel kişi olan şirketlerin de insan haklarına saygı gösterme yükümlülüğü olduğu belirtilerek, sosyal medya platformlarının hukuka uygun ve şeffaf bir şekilde hareket etmesi gerektiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi’nin BTK’nun internet sitelerini kapatma yetkisine ilişkin kararı hatırlatılarak, bu kararın hukuka aykırı olduğu ve BTK’nun bu konuda hukuka uygun hareket etmesi gerektiği vurgulandı. Erişim engeline ilişkin alınan kararın gerekçesinin net olarak açıklanmaması eleştirilere neden oldu.

Sonuç olarak, hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması ve Anayasa’ya uygun şekilde hareket edilmesi gerektiği belirtilerek, BTK’nun aldığı erişim engelleme kararının iptal edilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca, uluslararası arenada bu konuda yapılan başvuruların sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Barosu: Instagram’ın Erişim Engeli Kararı Hukuka Aykırı! – Detaylar Haberde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin