1. Haberler
  2. İSTANBUL
  3. İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en büyüğü olacak: İşte detaylar!

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en büyüğü olacak: İşte detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en iyi havalimanı seçildi ve İngiltere’nin en büyük havalimanı olan Heathrow’u geride bırakacak. İGA CEO’su Selahattin Bilgen, bu yıl yolcu sayısını 85 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Halihazırda kapasite anlamında bir sıkıntı olmadığını ve küçük ayarlamalarla 120 milyon yolcuyu geçirecek büyüklüklerinin olduğunu vurguladı. Ayrıca, İstanbul Havalimanı’nın 2023’te 76 milyon yolcu hedefine ulaştığını ve bu yıl için yüzde 12’lik bir artış planladıklarını belirtti. Büyüme tarafında planların aynı şekilde devam ettiğini açıkladı.

Bilgen, İstanbul Havalimanı’nın daha fazla yolcuya hizmet verebilmek için Avrupa’daki ilk üçlü paralel pist operasyonunu hayata geçireceğini söyledi. Üçlü paralel pist operasyonu, İstanbul Havalimanı’nın çığır açmasını sağlayacak ve dünyada Atlanta Havalimanı ile birlikte üç pistin aynı anda kullanıldığı tek havalimanı olacak. Bu proje ile İstanbul Havalimanı’na aynı anda 3 uçağın bağımsız üçlü iniş ve kalkış yapabilme imkanı sağlanacak.

İstanbul Havalimanı’ndaki pistler arasındaki mesafenin bağımsız operasyonlara uygun bir şekilde tasarlandığını belirten Bilgen, ileride yatırımların tamamlanmasıyla hava sahasını ve pistleri verimli kullanabilmek için bu paralel operasyonun başarılması gerektiğini belirtti. Şu anda ikili paralel operasyon yapılabildiğini ve üçlü paralel pistler için fiziksel altyapının yeterli olduğunu açıkladı.

Üçlü paralel pist sisteminin diğer bir avantajı ise verimlilik ve maliyet avantajı sağlaması. Bu yeni yatırımlar sayesinde uçakların yerde geçirdiği sürede haftalık 55 bin dakikaya kadar verimlilik sağlanacak ve yakıt tasarrufu yapılacak. Bu durum yolculuk başına taksi sürelerinde 2 ile 3 dakika arasında azalmaya sebep olacak.

İstanbul Havalimanı’nda 6 ay içerisinde 253 bin 115 uçak trafiğine ve 38 milyon 92 bin 629 yolcuya hizmet verildi. Uçak trafiği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarken, yolcu trafiği ise yüzde 7 artış gösterdi. İGA CEO’su Bilgen, İstanbul Havalimanı’nın her geçen gün daha da büyüdüğünü ve hizmet kalitesini artırmaya devam ettiklerini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en büyüğü olacak: İşte detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin