1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İstanbul Kurtuluş Günü: Toplu Taşıma Ücretsiz!

İstanbul Kurtuluş Günü: Toplu Taşıma Ücretsiz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü olan 6 Ekim Pazar günü, şehirde birçok toplu taşıma aracı vatandaşlara ücretsiz hizmet sunacak. Bu kapsamda, metro, metrobüs, tramvay ve otobüs gibi araçlar yoğunlukla kullanılacak. İstanbul’da 6 Ekim 2024 Pazar günü, İETT, Metrobüs, Özel Halk Otobüsleri, Şehir Hatları Vapurları, Özel Deniz Yolu Toplu Ulaşım Motorları ile Metro İstanbul’un yönettiği Tramvay, Metro, Füniküler, Tünel ve Teleferik hatlarından ücretsiz olarak faydalanılabilecek.

Özellikle 6 Ekim’de İstanbul’da kullanılacak toplu taşıma araçları arasında İETT, Metrobüs, Özel Halk Otobüsleri, Şehir Hatları Vapurları, Özel Deniz Yolu Toplu Ulaşım Motorları ve Metro İstanbul’un yönettiği Tramvay, Metro, Füniküler, Tünel ve Teleferik hatları bulunmaktadır. Bu araçlar vatandaşlara ücretsiz hizmet sağlayacak. Ancak Marmaray’ın ücretsiz olup olmayacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmamıştır. Marmaray, TCDD tarafından işletilmekte olup, normal şartlarda ücretli olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

İstanbul’un kurtuluş süreci ise Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesinin ardından gelişmiştir. Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu, İtilaf Devletleri’nin kontrolündeki tarafsız bölgeye ilerlemeye başladığında, Müttefik kuvvetler Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekilmiş, İngiliz birlikleri ise Çanakkale’de savunma pozisyonu almıştır. Ankara Hükümeti ile İngiltere arasında yaşanan anlaşmazlık sonucunda, İngiliz birlikleri ile Türk birlikleri arasında çatışma yaşanmadan Türkler Çanakkale Boğazı’na doğru ilerlemiştir. Bunun sonucunda İngiliz bakanlar istifa etmiş, Damat Ferit Paşa ülkeden kaçmıştır.

Lozan Barış Antlaşması’nın ardından 23 Ağustos 1923’te başlayan İtilaf kuvvetlerinin İstanbul’dan ayrılma süreci, 6 Ekim 1923’te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu’nun İstanbul’a girmesiyle resmen sona ermiştir. İşgal süresi 4 yıl 10 ay 23 gün sürmüş ve İstanbul’un kurtuluş günü olarak her yıl 6 Ekim tarihi kutlanmaya başlanmıştır. Bu tarihte son İtilaf birliği Türk bayrağını selamlayarak İstanbul’u terk etmiştir. Bu nedenle 6 Ekim, İstanbul’un kurtuluş günü olarak anılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Kurtuluş Günü: Toplu Taşıma Ücretsiz!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin