1. Haberler
  2. İSTANBUL
  3. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü Eski Başkanı Levent Aksüt’ün Ardından Binlerce Kişi Ağıt Yaktı!

İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü Eski Başkanı Levent Aksüt’ün Ardından Binlerce Kişi Ağıt Yaktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü eski Başkanı Levent Aksüt 1930 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. Okul yıllarında Fındıklı İsmet İnönü İlkokulu’nda eğitim gördü ve müzik öğretmeni Turan Tansel’den keman çalmayı öğrendi. 1947 yılında Ekrem Akömer’in tavsiyesiyle İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’ne kaydoldu ve hayatında dönüm noktası oldu. 1976-1980 ve 2000-2002 yıllarında iki kez kulüp başkanlığı yaptı.

Aksüt, yarayla geçmiş döneminde arkadaşlarıyla Rumelihisarı-Kandilli arasında Boğaz yüzme yarışları düzenledi ve Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışması’nın ilk adımlarını attı. Bu yarışma dünyanın dört bir yanından yüzücülerin katıldığı prestijli bir etkinliğe dönüştü. Aksüt, 58 yaşında yarışmalara başladı ve 31 kez Boğaz’ı karşıdan karşıya geçerek birçok başarı elde etti. Yüzerken özgürlüğü hissettiğini ve martıları, yalıları, kaleleri izleyerek mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Mimarlık kariyerinde de kendini kanıtlayan Aksüt, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra birçok simge yapıya imza attı. Azerbaycan Merkez Bankası, Antalya Cam Piramit ve Dumlupınar Zafer Anıtı gibi önemli projelerde yer aldı. Ayrıca Türkiye’ye ilk çelik prefabrike uzay kafes sistemini getirerek inşaat sektöründe dönüşüm sağladı.

82 yaşında Meis Adası’ndan Kaş’a yüzen Aksüt, yüzme tutkusunu yaşamı boyunca sürdürdü. 2018’de 89 yaşındayken uluslararası yüzme maratonlarına katılarak gençlere ve sporculara ilham verdi. Mimari projelerindeki yenilikçi yaklaşımı ve spor alanındaki başarılarıyla tüm toplumu etkileyen Aksüt, İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nde görev yapan oğlu Caner Aksüt’ün de ifadesiyle hayata olumlu bir bakışıyla hatırlanacak.

Son günlerde hastalığı nedeniyle tedavi gören Aksüt, 9 Temmuz’da İstanbul’daki özel bir hastanede hayatını kaybetti. Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Mimarlardan, yüzücülerden ve sevenlerinden gelen taziye mesajlarıyla Aksüt’ün mirası ve etkisi saygıyla anıldı. Özcan Ertem’in “Sonsuz maviliğe yüzmüş. Mekanı cennet olsun” mesajıyla veda edilen Levent Aksüt, yaşamı boyunca binlerce insanı etkileyen ve ilham veren bir sima olarak hatırlanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü Eski Başkanı Levent Aksüt’ün Ardından Binlerce Kişi Ağıt Yaktı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin