İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde gerçekleşen olaylara karıştığı değerlendirilen şüphelilere yönelik yapılan operasyonlar sonucunda 8’i tutuklu 12 sanık hakkında iddianame hazırlanmıştı. Sanıkların 15 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyordu. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama sürecinde 8 tutuklu sanık duruşmaya getirildi. Bazı tutuksuz sanıkların ve taraf avukatlarının da duruşma salonunda hazır bulunduğu görüldü.
Sanık Ahmet Özgür Erdoğan, yürüyüşün yasaklı olmadığını öne sürerek kendini savunurken, “Hiçbir şekilde polis memuruna taş veya sopa fırlatmadım. Alanda kısa süreli bir arbede yaşanmış olabilir. Kalkana tutunmuş olabilirim ancak zarar verme amacım kesinlikle yoktu. Kalabalıkta duyulan dağılma anonsunu duymamış olabilirim” dedi. Olay gününde görevli polis memuru Hediye Ö. ise başına 15 dikiş atıldığını ifade ederek şikayetçi olduğunu belirtti. Diğer polis memurları da mahkemede verdikleri ifadelerde eylemci grupların dağılma anonsuna aldırmadıklarını, ellerindeki sopalar ve taşlarla saldırdıklarını aktardılar.
Mahkeme, dosyada tutuklu bulunan 8 sanık hakkında tahliye kararı verirken, İstanbul Valiliği ve Fatih Kaymakamlığı’na 1 Mayıs gününe ilişkin yasaklama kararıyla ilgili soru gönderme kararı aldı. Mahkeme süreci devam ederken, olaylara karıştıkları iddia edilen sanıkların yanı sıra olayın görgü tanıkları ve müşteki olarak ifade veren polis memurları da dosyaya katkı sağlamışlardır.
Olaylar neticesinde polis memurlarının yaralandığı ve gereken tedavilerin yapıldığı belirtilmiştir. Dosyanın mahkeme sürecindeki ilerleyişi ve alınan kararlar kamuoyu tarafından yakından takip edilmektedir. İddianamede yer alan suçlamaların mahkeme tarafından değerlendirilerek verilecek kararlarla olaylarla ilgili net bir sonuca ulaşılması beklenmektedir. Tüm bu gelişmeler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olaylarının yargı sürecindeki seyrini belirleyecek ve adaletin tecellisi sağlanacaktır.