İstanbul, 6.2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılarla sarsıldı. Bu gelişmeler, bir büyük deprem durumunda tahliye işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğini tekrar gündeme getirdi. İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonuyla İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve diğer ilgili kamu kurumları, acil bir durum planı hazırladı. Plan çerçevesinde, deprem sonrası belirlenecek destek illerine veya memleketlerine gitmek isteyen İstanbullu afetzedelerin tahliyesi için ring araçları kullanılacak. Bu araçlar, deniz, hava, kara ve demiryolu yolları ile belirlenen tahliye alanlarına sevk edilecek. İstanbul’da toplamda 23 tahliye alanı bulunuyor.
GEMİLER BEKLEYECEK
Deniz yoluyla yapılacak tahliyeler açısından, gemilerin hazır bekletilmesi planlanıyor. Şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait deniz araçları, depremzedeleri kurtarmak üzere kullanılacak. Bu doğrultuda, denizden tahliyeler için altı nokta belirlendi. Vatandaşlar, araçlarla bu noktalara taşınacak ve daha sonra gemilerle İstanbul dışına çıkarılacaklar. İstanbul’un Adalar bölgesi için de iskele ve beş “kapak atma alanı” oluşturulmuş durumda. Bu noktalar arasında Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri yer alıyor. Ayrıca, Çanakkale istikametindeki Kınalı-Malkara hattı da tahliye ve acil yardımlar için kullanılacak.
Tahliye işlemleri sırasında Osman Gazi Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun kullanılması planlanıyor. Belirlenen tren istasyonları ve otogarların da şehirden çıkış için hizmet vermesi öngörülmekte. Ulaşım güvenliğinin sağlanması amacıyla, İstanbul’daki asma köprülerin askı hatları yenilenirken, otoyollar üzerindeki viyadükler de depreme karşı güçlendiriliyor.
EVİM FAY HATTINDA MI?
Türkiye’deki depreme maruz kalan iller ve diri fay hatları, pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlanan Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması aracılığıyla yaşadıkları şehir ve ilçelerde deprem riski olup olmadığını hızlı bir şekilde öğrenebiliyorlar. Evinin altında fay hattı geçip geçmediğini sorgulayan kişi, bu linke tıkladıktan sonra e-Devlet girişi yaparak Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması’na ulaşabiliyor.
DEPREM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve diğer uzmanlar, deprem gibi acil durumlar için önerilen temel malzemeleri sıraladı. Bu malzemeler arasında kişinin başına en az 1 litre olmak üzere, 3 günlük ihtiyacı karşılayacak miktarda içme suyu, konserve, kuru meyve ve bisküvi gibi bozulmayan yiyecekler, temel tıbbi malzemeler, reçeteli ilaçlar, sargı bezleri ve antiseptik solüsyon yer almaktadır.
Elektrik kesintilerine karşı kullanılabilecek el feneri veya kafa lambası ile pille çalışan veya dinamo sistemli bir radyo, haberleşmeyi sağlamak için önerilen diğer malzemelerdir. Mevsime uygun giysiler, iç