1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İstanbul’da Haziran Ayında Fiyatları Belirleyen Ürünler!

İstanbul’da Haziran Ayında Fiyatları Belirleyen Ürünler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2024 yılı Haziran ayında kentte perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 üründen 112’sinin perakende fiyatı artarken, 26 ürünün fiyatı düştü, 104 ürünün fiyatı ise değişmedi. Haziran ayında yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan olan limon, yüzde 56,64 artışla fiyatı en fazla artan ürün oldu.

Fiyatında artış yaşanan diğer ürünler arasında ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundan yüzde 45 artışla mektup gönderim ücreti, şehirlerarası otobüs bilet ücreti, giyim harcamaları kumaşlar alt grubundan yüzde 23,08 artışla poplin, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan yüzde 22,30 artışla sivri biber, çeşitli ve hazır yiyecekler alt grubundan yüzde 20,25 artışla çikolata ve konut harcamaları grubundan yüzde 20,05 artışla badana boya işçiliği dikkat çekti.

Haziran ayında indirim gösteren ürünler arasında ise gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubundan yüzde 20,84 gerilemeyle taze fasulye ilk sırada yer aldı. Diğer fiyatı düşen ürünler arasında yüzde 13,71 ile erik, yüzde 11,60 ile kabak, yüzde 9,73 ile kiraz, yüzde 9,57 ile kayısı, yüzde 7,86 ile soğan ve yüzde 7,34 ile bezelye bulunuyordu.

İstanbul’da 2024 yılı Haziran ayında perakende fiyat hareketlerini yansıtan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 82,14 oranında artış gösterdi. İTO’nun açıkladığı verilere göre, tüketicilerin geçim endeksi üzerinde en fazla etkili olan ürünler limon gibi taze meyve ve sebzeler ile ulaştırma harcamaları olarak belirlendi.

Sonuç olarak, İstanbul’da Haziran ayında tüketici fiyatlarında gözlemlenen artış ve azalışlar, tüketicilerin alım gücünü etkileyen temel unsurlardan biri oldu. Taze fasulye gibi ürünlerdeki fiyat düşüşleri tüketiciler için olumlu bir gelişme olurken limon gibi ürünlerdeki yüksek fiyat artışları tüketicilerin cebini zorlayıcı bir etki yarattı. Tüketicilerin bu veriler doğrultusunda harcamalarını yönlendirmesi ve bütçelerini dengede tutmaları önem taşımaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’da Haziran Ayında Fiyatları Belirleyen Ürünler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin