İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, kira artışlarında yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla ortaya çıkacak sorunlara dikkat çektiği bir paylaşımda bulundu. Gökce, İstanbul’da yaşanan konut krizine odaklanarak çarpıcı veriler paylaştı. Gökce, bugün çalışanlar, emekliler, dar ve orta gelirliler için kiralık konut bulmanın zorlaştığının altını çizdi ve İstanbul’da ortalama konut kirasının 19 bin 918 TL’ye çıktığını açıkladı.
Konut kiralarının son 1 yılda yüzde 53, son 2 yılda ise yüzde 226 arttığını belirten Gökce, İstanbul’un farklı ilçelerindeki kira rakamlarını da paylaştı. Sarıyer’in 51 bin 591 TL ile en yüksek kira rakamına sahip ilçe olduğunu belirten Gökce, Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy ve Beykoz’un da yüksek kira rakamlarına sahip olduğunu dile getirdi. Diğer yandan Sultanbeyli, Sultangazi, Esenler, Esenyurt ve Arnavutköy’ün ise en düşük kira rakamlarına sahip ilçeler olduğunu vurguladı.
Konut krizinin sadece piyasa mekanizmalarıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Gökce, öğrencilerin, çalışanların, emeklilerin ve dar gelirli grupların konuta erişim haklarının korunması için olumlu adımların atılması gerektiğini savundu. Ayrıca, beyaz ve mavi yakalı çalışanların gelirlerinin enflasyon oranında yükselmediğini ve konut kiralarındaki artışın hayatlarını zorlaştırdığını belirtti. Gökce, emekli aylıklarının asgari ücretin çok altında olduğunu ve piyasa mekanizmasıyla evsiz kalan emeklilerin büyük sosyal sorunlarla karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
İstanbul’da yaşayan yabancı nüfusun konut talebinin de arttığını aktaran Gökce, bu durumun yerli vatandaşların konut erişimini kısıtladığını belirtti. Gökce, konut krizine yönelik çözüm önerilerini paylaşarak, Türkiye’nin sosyal konutlara, konut finansmanına ve üretimine odaklanması gerektiğini savundu. Hükümetin ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde krize karşı ortak çözümler üretmesi gerektiğini vurgulayan Gökce, mevcut konut politikalarının sadece piyasa mekanizmasını öne çıkardığını ve bu anlayışın değişmesi gerektiğini belirtti.